ada ke orang nak baca blog aku?

by - October 19, 2017
Bila dah siap syok-syok tulis entri sesedap rasa ditambah pula dengan perencah emosi.. mesti terfikir "eh ada ke orang nak baca blog aku?". Ataupun tak buat entri pun lagi, tapi duk risau "alaaa ada ke orang nak baca blog aku".. "ada ke orang nak komen entri aku?".. "ada ke orang nak baca kisah dan cerita ku ini huwaaa" - contoh. hahahhaa.


ada ke orang nak baca blog aku?

Itu lah pertanyaan-pertanyaan dan juga kerisauan pada setiap blogger kot kan. Tak tahu lah blogger lain tapi saya lah yang selalu bermonolog dalaman sebegitu rupa hahaha. Kadang-kadang tu dah publish dah pun tapi rasa ragu-ragu "ada ke orang nak buka entri aku ni" dan rasa macam nak delete je entri pada saat tu hahahha. Tapi tak ada la delete betul-betul. 'Rasa macam nak' je. Ehe.

Normal la kan berperasaan begitu. Just a normal feeling for all of us. Tapi jangan lah sampai tak nak buat entri pula. Kita kena ignore je perasaan tu. Lantak la orang nak baca ke taknak, nak komen atau tidak.. yang penting teruskan mengarang entri. Teruskan produce entri-entri yang kita suka nak share, yang kita mahu kongsi pengalaman atau apa-apa jelah. Terus memeriahkan blog kita dengan artikel kita.

ada ke orang nak baca blog aku?

Kekadang kita rasa je macam tak ada orang nak baca blog kita, tapi sebenarnya ada je orang berminat dan menanti-nantikan entri kita setiap hari or setiap minggu. Ada je orang yang memang follow blog kita dari dulu dan ushar perkembangan blog kita. Ada je orang yang duk perhati dari jauh blog kita. Ada je orang yang duk judge setiap entri yang kita hasilkan di blog hahaha.

Yang penting...

stay positive. 
stay motivated.
Keep on writing. 
Do not give up. 
Find your own style.
Believe in yourself.
Betulkan niat.
Teruskan usaha.


Tahu salah apa, perbetulkan.
Tahu kurang kat mana, pertingkatkan.
Tahu teknik dan cara, apply kan.
Tahu kelebihan dan kekuatan kat mana, istiqamah.

Tak tahu ilmu, cari ilmu.
Tak ada semangat nak update entri, seru semangat datang.
Tak ada idea, mulakan dulu menulis.
Tak ada masa? Cari masa.

ada ke orang nak baca blog aku?

Keep remind at ourselves that.. ITS OKAY.

Its okay kalau tak ada orang nak baca blog kita pun. Doesn't matter walaupun IT DOES MATTER actually hahaha. Tapi iyelah.. do you expect setiap entri yang kita tulis akan meletop? Do you expect setiap entri yang kita publish mesti mendapat pageviews yang tinggi?

We don't know which one of our entries yang akan hits betul tak? We can predict but we never know. That's why kena karang je entri. Kalau boleh satu entri setiap hari. Kalau nak tiga entri setiap hari pun lagi digalakkan. Yang penting, jangan biar kosong dan kosong dan bersawang entri kita.

Walaupun kita rasa "ada ke orang nak baca blog aku?".. pedulikan. Ignore it. Pedulikan rasa itu. Atau jadikan rasa itu sebagai satu cabaran buat kita. Take it as a challenge to keep on writing and getting better. Keep istiqamah.

Kalau kita tak update entri kat blog, memang la tak ada orang nak datang blog betul tak?  Jangan salahkan orang lain, tapi salahkan diri sendiri jika itu terjadi.

Tapi... kalau kita dah tulis entri setiap hari, tapi tak ada orang pun nak datang baca kat blog kita?
-- Audit balik entri-entri kita dan cara kita market blog kita.
-- Muhasabah :)

ada ke orang nak baca blog aku?

"Kegagalan ialah jambatan kepada kejayaan. Jangan sedih berduka atas kegagalan ya? Be positive, keep hustle and be humble ;D" #TheCEOtips

Alright daaa~ wassalam! :)


BACA JUGA:

You May Also Like

15 comments

  1. kalau kisahkan ada org baca ke takde...mmg tak ber uodate la blog gamaknya..hahahah

    ReplyDelete
  2. sebenarnya kita kena tarik minta untuk org baca blog kita.. lepas tu.. klu benda simple2 pun akan de org baca..

    ReplyDelete
  3. ada..dah datang ni hehehe...kalau berguna mmg orang dtg cari info..

    ReplyDelete
  4. akak tak kisah la baca ke tak... hehe. apa pun all the best sis

    ReplyDelete
  5. Mesti ada punya yang baca. Kalau memang tak ada yang nak baca, kite baca sendiri je lah. Orang juga kan? Hehehe!

    ReplyDelete
  6. ya, muhasabah diri.. betul kan niat..
    InsyaAllah.. :)

    ...

    ReplyDelete
  7. Dulu-dulu pernah rasa macam ni, tapi sekarang, tak kisah sangat dah. Janji diri sendiri rasa happy :)

    ReplyDelete
  8. kita happy je..sebab blog pun dah caca marba...tapi kenalah selitkan apa yang orang cari macam tips dan resepi or petua kan

    ReplyDelete
  9. Asyraf ada ni follow je.

    Pertama kali jejak kat sini. Semua artikel menarik nak selongkar.

    + dapat tahu blog ni dari blog Hasrul Hassan

    ReplyDelete
  10. err, ada org ke sudi baca blog mama? huhuu

    ReplyDelete
  11. tiap2 hari ccl terjah blog ni tinggalkan komen

    ReplyDelete
  12. Ada silence reader tu cuma tak tinggalkan komen...btw selamat berblog dari saya :)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p