Total Pageviews

Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | Apa Yang Perlu Check dan Lakukan

by - June 11, 2018
Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | Lagi TIGA HARI! Lagi 3 hari je nak berhari raya Aidilfitri bermaaf-maafan zahir dan batin. YaAllahhhh rasa sekejap je kan masa berlalu, Ramadan dah tiba ke penghujung. Sayu pula rasa. Moga kita dan ahli keluarga berpeluang lagi bertemu Ramadan yang akan datang Aminn~ Okayy! Sebelum balik kampung raya bebebeberapa hari nanti, apa benda kah yang kita kena double check sebelum keluar rumah? dan apakah barang yang kita kena double check pastikan ada di dalam beg untuk dibawa ke kampung? Apakah perkara yang perlu dilakukan bagi memastikan perjalanan pulang ke kampung dengan jiwa yang aman damai harmoni dan sejahtera?


Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya

Apa Yang Perlu Kita Check Sebelum Keluar Rumah dan Lakukan Dalam Perjalanan ke Kampung?


Sebelum balik kampung raya:

1. Cabut semua plug 🔌 kat dinding kecuali fridge (peti ais)

2. Buang sampah

3. Jangan biar baju tersidai di luar

4. Double triple check kipas & lampu tutup (switch off)

5. Kosongkan sink

6. Bawa toiletries (kelengkapan peribadi)

7. Semat butang baju Melayu

8. Pin kerongsang di beg

9. Sampin

10. Charger phone (kalau ada powerbank jangan lupa charge dan bawa)

11. Duit & sampul raya
Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | Apa Yang Perlu Check dan Lakukan
Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | Apa Yang Perlu Check dan Lakukan
12. Sebelum keluar rumah.. baca al Fatihah, ayat Kursi, "Bismillahillazi la yadhurru...". Berniat ziarah - niat ini menjadikan perbuatan kita ibadah

13. Niat nak buat jamak Qasar (jika jarak dari rumah ke kampung melebihi 2 marhalah)

14. Jangan kelam kabut dan marah-marah, jangan over happy

15. Lapang dada & baca doa musafir dan doa menaiki kenderaan (baca doa terjemahan Bahasa Melayu pun boleh)

p/s: doa orang sedang bermusafir ni mujarab tau. so, banyak banyakkan berdoa (doa yang baik baik) semasa musafir.
doa musafir
Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | DOA MUSAFIR
doa naik kenderaan
Pesanan Sebelum Balik Kampung Raya | DOA NAIK KENDERAAN
16. Tinggalkan rumah dengan tawakkal Allah menjaganya

17. Pastikan semua ahli keluarga masuk kereta. Jangan tertinggal isteri/suami/anak

18. Top up siap-siap touch n go, no more tambah nilai lanes

19. Sentiasa kira cukup bilangan anak, terutamanya di hentian rehat RnR

20. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

21. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

22. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

23. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

24. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

25. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

26. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

27. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

28. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

29. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

30. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

31. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

32. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

33. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

34. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

35. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

36. JANGAN LUPA BAGI SIGNAL

Selamat pulang ke kampung!

KAHKAHHH. yang last last tu saja buat lawak di pagi Isnin yang indah ini hehhehe. Jangan marah naa~

Sebenarnya pesanan kat atas ni copy paste dari group whatsapp (tapi saya ada edit dan tambah tambah apa yang patut).

Paling best part JANGAN LUPA BAGI SIGNAL tu lah hahaha. Marah bebeno nampaknya si yang memesan tu. Tapi saya faham le pesanan 'manja' pasal bagi signal tu. Memang betul pun kan? Walaupun saya ni bukan driver, tapi orang yang tak bagi signal ni memang tergolong dalam golongan yang boleh mendatangkan marah orang lain & juga secara tidak langsung boleh membahayakan nyawa orang lain termasuk kanak-kanak & warga emas. #nauzubillahiminzalik

So.. pesanan ikhlas dari no.1 hingga 36 tu betul je. Tiada yang salah. Cuma no.20 - 36 tu pesanan berulang ulang menunjukkan peringatan agresif & minta kita extra beringat la tu hahaha. Lagi lagi time musim raya kan, mesti ramai kenderaan. Lagi lah signal ni penting.

Okay itu sahaja. Pada sesiapa yang dah merancang nak balik kampung esok lusa tu, jangan lupa pesanan pesanan di atas ni ye.

Semoga selamat sampai ke destinasi dan selamat pulang balik ke rumah! Daa~ wassalam :)

BACA JUGA:




You May Also Like

12 comments

  1. kejap, soalan seerious kenapa jangan cabut plug peti ais?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kalau cabut nanti takut busuk pula makanan/minuman dalam tu. hehee

      Delete
    2. hahaha takterfikir pulak :p tapi peti ais rumah mkcik sha pernah meletup dan habis satu rumah terbakar huhu

      Delete
  2. rasa macam sekejap je dah nak raya kan?

    ReplyDelete
  3. Banyaknya jgn lupa bagi signal.highligth betul tu

    ReplyDelete
  4. memang kena buat list macam ni.. tq kc

    ReplyDelete
  5. yg paling penting semestinya part bagi signal tu hahaa :)

    ReplyDelete
  6. KC dan packing sampin untuk siapa tu....? ehemm..!! hahahahaha.. :p
    Alang-alang tu tambah la skit lagi list tu :

    - sampin dan songkok
    - kad pengenalan
    - duit masa kahwin
    - juru nikah
    - wali dan dua orang saksi

    boleh nikah terus lahh pagi raya tu nanti.. hahahahaa.. :)

    ...

    ReplyDelete
  7. Salam 26 ramadhan, Maznee singgah blog walking. Selamat pergi dan pulang dari kampung. Amin

    ReplyDelete
  8. Hahahahha..pin kerongsang di beg...

    ReplyDelete
  9. Kahkah..Marah benar orang x bagi signal. :D. Tapi memang org mencilok x bg signal boleh mendatangkan amarah

    ReplyDelete
  10. Nice reminder sharing..Meks dh ade diperantauan...Slmt Hari Raya.. =)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p