Total Pageviews

Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat

by - July 15, 2018

Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat


Gais, untuk korang yang selalu sakit kepala, aku nak share sikit cara legakan sakit/ pening without makan ubat.

Semalam kepala aku pening betul kat bahagian kening (sebab masalah rabun aku kot), bila aku try buat taktik ni alhamdulillah after 10-15 minutes pening dah kurang.

Ok lemme start, first pastikan badan korang dalam keadaan selesa.

Cara caranya tekap dengan menggunakan jari dekat bahagian titik merah bawah ni. Gerak gerakkan sikit jari bila tekap tu. Urutan ni takde ambil masa lama pun. Antara 30saat - 1 minit.

1. Yintang point
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #1
Titik mata ketiga atau Yintang terletak di titik pertengahan antara hidung dan dahi.

Titik urutan ni dapat menghilangkan keletihan pada mata.

2. Zan Zhu points
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #2
Urutan pada titik ni dapat mengurangkan masalah selsema dan dapat meningkatkan ketajaman penglihatan. Urut selama seminit kat bahagian ni.

(ni paling berkesan untuk aku tadi, ni kena buat guna dua jari dalam satu masa)

3. Yingxiang points
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #3
Urutan kat bahagian ni pula dapat mengurangkan sakit kepala, sakit gigi & menghilangkan stress.

(ni pun kena buat guna dua jari dalam satu masa)

4. Tian Zhu Points
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #4
Urutan pada bahagian ini dapat meredakan hidung tersumbat, sakit di bahagian mata dan telinga & juga migraine.

5. Shuai Gu Points
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #5
Tititk ni terletak 2-3 cm dari arah garis rambut. Picit bahagian lesung pipi untuk jumpa bahagian ini.

Urutan pada titik bahagian ini dapat menghilangkan keletihan mata.

6. He Gu Points
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat #6
Titik semetri ni terletak di bahagian belakang tangan antara ibu jari dan jari telunjuk.

Urutan pada bahagian ini dapat mengurangkan rasa sakit punggung, sakit gigi, dan ketegangan pada otot leher.

p/s: kalau boleh, suruh orang buatkan. Kalau sendiri buat tak best hahaha

credit to: Adya Yasmin
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat
Cara Melegakan Sakit Kepala dan Pening Tanpa Ubat

You May Also Like

11 comments

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p