Total Pageviews

TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!

by - October 23, 2018
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? | Subjek addmath antara subjek yang paling ditakuti dan digeruni ramai. Ramai yang complain kata susah laaa dan tak faham bila cikgu ajar. In another case.. student faham bila cikgu ajar tapi bila mengadap the real soalan matematik tambahan SPM trial or final exam, otak blank. Blur. Tak faham apa yang soalan nak. Tak tahu formula apa nak apply. Kurang jelas cara nak selesaikan masalah. Dan sebagainya. Itu disebabkan kurang membuat latihan.

Sehinggakan cikgu addmath saya di sekolah kebangsaan Sungai Kertas beritahu saya bilangan pelajar yang gagal addmath sekarang makin meningkat. Makin teruk markah mereka. Makin menunjukkan prestasi yang tidak memuaskan & markah merosot dalam subjek matematik tambahan.

For your information, i'm a tutor for math & addmaths subject. So.. ramai pelajar dan mak ayah pelajar tanya & meluahkan perasaan.. "ada cara tak nak lulus addmath?", "saya tak pernah lulus addmath, boleh tolong saya tak?", "anak saya asyik gagal dan paling teruk markah addmath.. tu yang saya cari tutor untuk ajarkann", "nak target lulus addmath sangat susah. ada apa apa tips tak?"


TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!

Saya minat addmath dan suka akan addmath. So.. Disebabkan ramai yang sukar untuk lulus & susah untuk skor lulus dalam subjek addmath, let hakakkk help you ye adik adik semampu yang mungkin.
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
Okay! Straight to the point.. sila target jawab soalan-soalan 12 bab ini SAHAJA kalau anda nak lulus addmath. Total ada 21 bab dalam subjek addmath. Dari 21 bab ni, saya cadangkan anda fokus only 12 bab ini untuk AT LEAST LULUS. Sebab apa saya suggest 12 bab ni?

Bagi saya, sebab:
- 12 bab ni antara yang senang nak faham dan skor.
- 12 bab ni juga CONFIRM keluar SPM. Either kertas 1 or kertas 2 or both.
- ada some chapter yang confirm masuk both paper (kertas 1 & 2). Lagi bagus sebenarnya target bab yang confirm akan keluar K1 & K2. its like 'menyelam sambil minum air'. dapat benefit jawab soalan dua-dua kertas dengan hanya 1 bab.

EMPAT bab wajib keluar di kertas 2 Bahagian C iaitu: (dua bab terakhir dari tingkatan 4 &5)
1. Penyelesaian Segi Tiga (ting 4)
2. Nombor Indeks (ting 4)
3. Gerakan Pada Garis Lurus (ting 5)
4. Pengaturcaraan Linear (ting 5)

Yang seronoknya, empat-empat bab di atas hanya ada di bahagian C kertas 2 sahaja. Kat kertas 1 or bahagian lain takkan ada empat bab di atas.

Dan yang lagi seronoknya, pelajar hanya wajib jawab 2 soalan di section C. Maksudnya hanya jawab 2 daripada 4 bab tersebut SAHAJA. 1 soalan 1 bab & 1 soalan 10 markah. So.. student boleh pilih siap-siap nak fokus study 2 bab dari 4 bab di atas. Lagi 2 tu abaikan saje.

And for me, 2 bab yang lebih senang untuk skor dan faham antara 4 bab di atas adalah penyelesaian segi tiga & nombor indeks.


Fokus Study 10 Bab Ini (plus 2 bab backup) Untuk Lulus Addmath SPM!


10 BAB UTAMA:
Ting 4 Bab 1 Fungsi - K1
Ting 4 Bab 2 Persamaan kuadratik - K1
Ting 4 Bab 3 Fungsi Kuadratik - K1
Ting 4 Bab 4 Persamaan serentak - K2 Bahagian A
Ting 4 Bab 5 Indeks & logaritma - K1
Ting 4 Bab 6 Geomeri koordinat - K1 & K2
Ting 4 Bab 8 Sukatan membulat - K1 & K2
Ting 4 Bab 10 Penyelesaian Segi Tiga - K2 Bahagian C
Ting 4 Bab 11 Nombor Indeks - K2 Bahagian C
Ting 5 Bab 2 Hukum Linear - K1 & K2 Bahagian B

2 BAB BACKUP:

Ting 4 Bab 9 Pembezaan - K1 & K2
Ting 5 Bab 4 Vektor - K1

*Kertas 1 (K1), Kertas 2 (K2)



NOTA RINGKAS & FORMULA PENTING OF TARGETTED BAB UNTUK LULUS SPM ADDMATH!

Okayy mungkin anda dah tahu bab apa yang nak di-study tapi blur nak mula dari mana, atau confuse apa yang nak kena tahu dalam sesuatu bab tu.. so these are for you.

Bawah ni adalah subtopik bagi setiap 10 bab ( +2 bab backup) yang anda perlu target untuk lulus. Ada juga saya sertakan nota ringkas (short note) untuk 8 chapter. Pastikan tahu macam mana nak buat dan macam mana nak tackle soalan yang mengandungi bab-bab tersebut (dengan membuat praktis latihan banyak-banyak!). InshaaAllah LULUS addmath di tangan anda!

10 BAB UTAMA YANG PERLU USAHA SKOR FULL MARKS!

1. FUNGSI

Subtopik:
- domain, kodomain, objek, imej & julat
- kenalpasti adakah fungsi atau tidak?
- jenis hubungan (ada empat - one to one, one to many, many to one, many to many)
- wakil fungsi (ada tiga - graf, pasangan bertertib)
- fungsi gubahan
- fungsi songsang
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
2. PERSAMAAN KUADRATIK

Subtopik:
- punca punca persamaan kuadratik (boleh cari guna kalkulator (EQN degree 2), from graf, formula & penyempurnaan kuasa dua)
- cara buat penyempurnaan kuasa dua (completing the square)
- persamaan paksi simetri x = ? (midpoint - titik tengah)
- hasil tambah punca (SOR)
- hasil darab punca (POR)
- pembentukan persamaan kuadratik (melalui SOR POR atau penyempurnaan kuasa dua)
- jenis punca persamaan (ada tiga)
- cari julat nilai x
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
3. FUNGSI KUADRATIK

Subtopik:
- penyempurnaan kuasa dua (titik pusingan - titik minimum/ maksimum)
- nilai minimum/ maksimum
- paksi simetri (x = ?) - macam mana nak cari?
- cari julat nilai x/y (f(x))
- cara lakar graf fungsi kuadratik
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
4. PERSAMAAN SERENTAK

Subtopik:
- persamaan serentak dalam dua anu (unknown) / dua persamaan
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
5. INDEKS & LOGARITMA

Subtopik:
- nombor dalam bentuk ideks
- hukum hukum indeks
- logaritma suatu nombor
- hukum hukum logaritma
- penukaran asas logaritma
- persamaan indeks
- persamaan logaritma

6. GEOMETRI KOORDINAT

Subtopik:
- jarak di antara 2 titik
- titik tengah (midpoint)
- pembahagian tembereng garis dengan nisbah m:n
- luas segi tiga & segi empat
- kecerunan garis lurus, m
- garis lurus selari & serenjang (normal, 90 degree)
- persamaan garis lurus (tangen, normal/serenjang, pembahagi dua sama serenjang)
- titik persilangan (solve by persamaan serentak)
- persamaan lokus melibatkan jarak (unit, nisbah m:n, titik tengah)
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
7. SUKATAN MEMBULAT

Subtopik:
- radian & darjah
- panjang lengkok bulatan, s
- perimeter tembereng bulatan
- luas sektor bulatan
- luas tembereng bulatan
- pythagoras theorem
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
8. HUKUM LINEAR

Subtopik:
- penukaran hubungan tak linear kepada bentuk linear
- persamaan garis lurus (Y = mX + c)
- soalan kebiasaannya tentang:
(i) tukar persamaan tak linear > linear
(ii) cari nilai
(iii) ungkapkan (express)
(iv) buat graf (kertas 2)

9. PENYELESAIAN SEGI TIGA (SOT)

Subtopik:
- petua sinus
- petua kosinus
- luas segi tiga
- lakar segi tiga
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
10. NOMBOR INDEKS

Subtopik:
- nombor indeks (indeks harga) - formula, peningkatan (100+), penurunan (100-)
- indeks gubahan - formula
- indeks gubahan baru - ada dua cara untuk dapatkan
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
2 BAB BACKUP
(at least skor sikit markah dari bab-bab backup ni pun dah okay. 3-7 marks will be really helpful dalam menaikkan markah untuk lulus):

1. PEMBEZAAN

just tahu basic je. yang penting tahu:

(i) macam mana cara nak differentiate (terbitan pertama dy/dx or f'(x)) untuk semua jenis fungsi (kuasa, darab & bahagi dua polinomial)

(ii) persamaan tangen & normal - caranya sama macam buat persamaan garis lurus di bab geometri koordinat. cuma lainnya part kecerunan, m. kecerunan dalam bab pembezaan ni adalah:

m = terbitan pertama (dy/dx atau f'(x))

itu sahaja yang membezakan.

2. VEKTOR

ini pun sama. just tahu basic konsep vektor je sudah cukup. yang penting tahu:

(i) cara tambah, tolak & darab vektor
(ii) vektor dalam Satah Cartes (i,j)

DONE!

Hah.. selepas dah tahu bab apa yang hendak difokuskan untuk study.. kemudian, apa dia? Yess!

Buat latihan exercises untuk setiap 12 bab di atas. Fokus soalan melibatkan 12 bab di atas SAHAJA. Buat soalan trial SPM, real SPM, dan soalan final negeri lain. Kalau tak tahu, check jawapan. Tengok step by step cara jawab soalan addmath tersebut di bahagian skema jawapan. Learn from that.

Practice make perfect. So.. buat soalan latihan banyak-banyak. Dan elakkan daripada buat careless mistakes! InshaaAllah anda boleh lulus SPM matematik tambahan! Aamiin~

Semoga bermanfaat. Jangan lupa share pada kawan-kawan yang lain yang hendak lulus exam addmath.

Semoga berjaya!

Daa~ wassalam! :)
TIPS ADDMATH: Nak Lulus Matematik Tambahan SPM? Target 12 Bab Ini!
mencari tutor kelas tusyen matematik & matematik tambahan di area Seremban? whatsapp saya di 0172008642!

You May Also Like

2 comments

  1. wow... bicara orang mate.... salute kalau tere add mate, subjek yang akak trauma dulu2..

    ReplyDelete
  2. Nice sharing KC.. Kalau dekat, akak hantar anak akak tuisyen ngn KC.. 😘

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p