TOTAL PAGEVIEWS BLOG

44 Gambar Hidden Hantaran | Apa Kelebihan Guna Konsep Idea Hantaran 'Tersembunyi'?

by - August 06, 2019
44 Gambar Hidden Hantaran | Apa Kelebihan Guna KONSEP Idea Hantaran 'Tersembunyi' ni? | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Wah wahhh Sayidahh.. share gambar hidden hantaran + cerita tentang kelebihan hantaran 'tersembunyi' ni... ada pape ke ehem?! Ada berita gembira ke uhuk uhukk?!

TAKDE LAH TAKDE! hahaha. Ishhh idok le. Takde kaitan dengan saya pun yeww (not now for sure) hehe relaksss.

Saya share pasal hidden hantaran ni because it is tooo hard to resist! Cantik cantik semua. Simple pun simple. Tak perlu risau tentang 'rupa' fizikal barang hantaran kerana ianya telah disembunyikan di dalam kotak. Sounds interesting, right?

Maybe ada sesetengah orang tak pernah jumpa hidden hantaran in REAL life face to face (me also) atau maybe ada yang tak pernah tahu pun wujud term 'hidden hantaran' dalam dunia ni.. ada ke? hahaha.

Kalau ada.. okay jom ushar koleksi gambar hidden hantaran yang saya jumpa di twitter! (di akhirrr entri ni saya ada credit pada owner nya)


10 KELEBIHAN Guna Idea HIDDEN HANTARAN / Hantaran 'Tersembunyi'


But before that.. In case ada mereka mereka yang memang dah berkenan bangett nak buat hidden hantaran time tunang or nikah tapi.. ibu bapa/ family/ saudara mara tak setuju, acamno?

Macam mana nak pujuk kasi approve? Macam mana nak 'goda' mereka supaya memberi keijinan untuk guna konsep hidden hantaran?

"Macam mana nak explain dekat parents eh kalau kita nak buat hidden hantaran macam ni?"

Some of the advantages:

- tengah trending
- save budget
- tak perlu upah orang untuk deco
- bahan deco murah
- nak nampak rare
- taknak tunjuk barang hantaran
- elak perasan berbangga-bangga / riak
- simple yet elegant

- macam zaman dulu dulu
(someone said konsep macam ni rasanya dah ada sejak dulu. cumanya kalau tak silap, balut guna plastik hamper/ plain/ warna diikat bunjut keatas dengan ribbon).

- bagus untuk elakkan dari barang-barang dicilok!
(ada pengalaman someone masa wedding, ada la tangan gatal, ambil ferrero rocher dan lipstick dari dulang hantaran, my cousin lagi haru, duit hantaran kena curi)

**semua kelebihan di atas ini adalah idea dari netizen. not mine tauu hehee. so credit to them. I'm just sharing their opinion and help those who 'in need'.


44 Gambar HIDDEN HANTARAN

(pelbagai jenis, warna, rupa dan bentuk)
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
Q: Balut pakai kain material jenis apa ni Jahhh?

A: Guna tudung kain organza.

- Lijah
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran

gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran

Q: Boleh tahu ke kain apa awak guna untuk balut tu? Cantiklah warna hitam diaaaa!

A: Kita guna kain chiffon jee.. jarang sikit lah. Guna semeter (1 meter) je untuk setiap box and fit really well.

Q: Awak ada tutorial tak? Lebih jimat kalau buat sendiri kan?

A: Ala takda tutorial tapi senang sangat sangat! Kain untuk each box tu semeter je. Letak box in the middle of kain and naik kan all the bucu kain & ikat! Lepastu simpul, ribbon kan, letak bunga sikit. Cost is below RM90 (kain, box, bunga).

Q: Hai boleh i tahu tak size box yang you guna?

A: Sorry i tak ingat sangat but i think its around 12x12 inch.. beli dekat kedai cake.

-Syamim Che Zakaria
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Batik untuk belah perempuan dan gajah duduk untuk belah lelaki.

Yup simple dan jimat. Tak perlu bunga-bunga bagai. Lepas majlis boleh guna semula kain-kain ni."

- SJ
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
Q: Macam mana nak pujuk parents supaya kasi buat hidden hantaran?

A: Bagitau awal awal nak buat majlis beshe beshe je, hantaran nak buat tertutup sebab nak elakkan makcik bawang membawang! Pastu tambah, alah orang zaman dulu pun hantaran tertutup jugak! Heheheh. Kena tegas dan tetap pendirian sikit hal gini.

Q: Boleh describe tak concept ni? Cantik sis.

A: Concept minimalist je, semua nak simple, warna plain takda corak corak tak serabut sikit. Baju nikah pun putih, satu tu je pakai akad nikah and sanding dalam rumah. Outdoor tu pun pakai baju sama jugak. Kita tak boleh puaskan hati semua orang, janji kita sendiri yang puas hati.
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
Q: Buat box macam ni kat mana?

A: Beli kat gift shop kat Midvalley, kat LG.


-Raihan Rozhan
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Ini hantaran kahwin saya tempoh hari, kain batik for me and kain pelikat for husband.

If nak tutorial please click this link yaa:
Tutorial Hidden Hantaran by Nabilah Zainal & Laily Zainal youtu.be/N4i01klIl7w"

-Nabilah
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"my hantaran from both side was a hidden hantaran, at first my parent and in law macam tak okay but i buat tak hirau je and i asyik cakap

“what is the purpose of hantaran? nak show off? it’s better to leave them hidden”

HAHA"

- ellynda
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
Q: Cantiknya the batik. Custom made?

A: Nope babe, i bought the kain from kamdar jalan tar. RM5/meter, it wasn’t batik actually. more to normal kain, the material so soft and it made the process to simpul the knot so easy ;)

- ellynda
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"My hantaran from pihak lelaki berbalut macam ni lah!

Seriously cantik giler and feelings bila kita buka each of hantaran tu macam dapat hadiah eventhough kita dah tahu isi dalam tu.

Cakap je kat your family its unique and full with surprises!

And of course cantik!"

- AXS @khairushafa
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Sepupu saya hantaran dalam kotak hehe. mak dia sendiri yang buat hidden hantaran macam tu hehe.

"I bagitahu je my parents, and since dorang tak familiar dengan konsep ni, senang nak pujuk. Told them "cantik buat macam ni, sekarang trend hantaran macam ni lah. Plus senang nak jaga hati. Tak riak nak bagi barang mahal, and tak risau kalau bagi barang biasa-biasa."
APPROVED."

- izzanshahirah
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
Q: Cantikkk gilerr!! kita pusing-pusing cari kertas pembalut kosong gini tapi tak jumpa.

A: Hahaha memang susah nak cari kain tu. Tak pun cuba survey cowboy? Macam ada kot. Hehe.

Q: Hai. Nak tnya. Balut dengan paper ya? Beli dekat mana ya?


A: Ni balut dengan kain yang biasa orang guna buat bag goodies tu. Ada jual kat kedai hadiah kot kalau nak sekeping sekeping macamtu.

-Ain Ayuni
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Ni i buat untuk wedding my brother and the bride side too. Sumpah MURAH giler..

Total 14 box dalam RM350 je modal.

Cakap je tak perlu tunjuk barang-barangnya. Nak lagi best biar dua-dua side setuju. Baru adil."

- Faris
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Cakap macam ni..
"sebab taknak makcik makcik sibuk nak tengok bagi barang apa" ".


- Aniq
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"My nenek gubah for her cucu E-day. Just pakai kotak kek yang murah tu then kain satin."

- Norshitah
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
"Loving every single detail of my hidden hantaran made by my mom and sister"

- Syirin
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
gambar hidden hantaran
KREDIT to:

aryana_miqhail
YonaMoo
tengseharing

pffttHalijahhh

pericendrawasih

Raihan_Rozhan
eepapoppins
domeyy_
nunabilahz
nrazwaniibrahim
shxthxrxxlshxt
MiraZakfar
nrlslhh10
khairushafa
izzanshahirah
jadbdri
ainyuni23
farissyakirin
aniq_
phatzia
Shitahshahira_
Dieylahh
ayuniafiqahh
SyirinAzrin


Semoga bermanfaat buat semua~!

Daa~ wassalam! :)

You May Also Like

8 comments

  1. Panduan cara mudah buat duit tanpa modal, hanya baca dan kongsi artikel di media sosial, boleh dapat RM30-RM500 sehari. Silakan baca di Cara Buat Duit Dengan Cashzine

    ReplyDelete
  2. aida berkenan lah.
    nanti anak2 kawin, suh buat hidden hantaran jer, sayidah.
    1st, save bajet.
    beli kotak lawak. lace. bunga palsu. tu semua aida boleh buatkan jer.
    2nd, brg org tak nampak. murah ke, mahal ke. mulut tutup. kurang membawang :) ha ha ha ha ha...
    3rd, simple. lambang kesucian pernikahan tu sendiri.

    ReplyDelete
  3. paling penting.. mudah jimat dan cantik kan

    ReplyDelete
  4. rasa tak sabar nak kahwin pula

    ReplyDelete
  5. Semua cantik dan semoga ia menjadi tarikan kepada para pengantin nak kawen

    ReplyDelete
  6. Semuanya cantik cantik eh. Plan nak buat macam ni jgk walaupun tak tau bilannya nak kahwin haha. Hopefully parents approve la :)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p