TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5

by - December 30, 2019
Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5 | "Macam mana bukan cikgu sekolah boleh tahu student form 4 ada silibus baru matematik tingkatan 4 tahun depan?". Ohoo~ betul juga kan? For your information, walaupun saya hanya cikgu kelas tusyen/ guru tutor personal for Maths (Matematik) & Addmath (Matematik Tambahan), saya juga berkerja as a freelancer editor of mathematics and additional maths; under Syarikat buku Oxford Fajar. So, bila saya dapat job (berkaitan buku nota or kertas model/soalan latihan untuk UPSR/ PT3/ SPM), indirectly saya akan tahu lah jika ada sebarang perubahan atau ada tukar silibus/ topik, bab bab/chapters ke..

Dan kebetulan haritu, saya dapat tahu yang silibus addmath SPM bakal tukar tahun depan. So, alang alang tu saya pun tanya lah ketua editor, silibus form 4 untuk matematik SPM tukar juga ke?

And she answered yeap. Silibus baru.

And I asked lagi.. "form 5 pun tukar juga ke?". She said that the syllabus bakal tukar tahun 2021.

Untuk ibu ayah yang nak tahu apakah silibus baru matematik tahun 2020 dan 2021 tersebut, boleh je terus google kssm mate ting 4 and then just click the link (yang ada word ni: DSKP KSSM Tingkatan 4 dan 5 Matematik - BPK - KPM).

Nanti bila klik, dia akan terus download. Silibus baru matematik tingkatan 5 pun ada sekali kat situ.
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 dan 5 2020
Kalau taknak pun takpe, boleh tengok kat bawah ni je hahaha. Tapi kalau nak secara terperinci dan full punya, boleh lah donlod yang jumpa kat google tadi.

In fact, all of the topics maths form 4 & form 5 kat bawah ni saya ambil dari file PDF 'DSKP KSSM MATEMATIK T4 DAN T5' yang saya muat turun. I am just sharing is caring je kat sini hehee.

Silibus Baru Matematik Tingkatan 4 2020 (DSKP KSSM) & Topik Math Form 5


(DSKP) DOKUMEN STANDARD KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN Tingkatan 4 & Tingkatan 5
(KSSM) KURIKULUM STANDARD SEKOLAH MENENGAH (MATEMATIK) Tingkatan 4 dan 5
Standard Kandungan dan Standard Pembelajaran Tingkatan 4 dan 5
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
kandungan kssm matematik tingkatan 4 dan 5 2020
KSSM MATEMATIK TINGKATAN 4 2020

(Perkaitan dan Algebra)
1. FUNGSI DAN PERSAMAAN KUADRATIK DALAM SATU PEMBOLEH UBAH
- fungsi dan persamaan kuadratik
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Nombor dan Operasi)
2. ASAS NOMBOR
- cara tukar asas
- tambah tolak nombor asas
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
3. PENAAKULAN LOGIK
- pernyataan
- benar atau palsu (dan, atau)
- akas
- implikasi
- hujah (premis 1, premis 2, kesimpulan)
- bina kesimpulan deduktif, induktif
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
4. OPERASI SET
- perwakilan set
- persilangan, kesatuan (union, intersect)
- gabungan operasi set
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Matematik Diskret)
5. RANGKAIAN DALAM TEORI GRAF
- maksud graf, maksud rangkaian
- bintik (bucu), garis (tepi)
- graf mudah
- graf terarah, graf tak terarah
- graf berpemberat, graf tak berpemberat
- subgraf, pokok
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Perkaitan dan Algebra)
6. KETAKSAMAAN LINEAR DALAM DUA PEMBOLEH UBAH
- selesaikan ketaksamaan, lorek rantau yang memuaskan
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Perkaitan dan Algebra)
7. GRAF GERAKAN
- graf jarak-masa
- graf laju-masa
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
8. SUKATAN SERAKAN DATA TAK TERKUMPUL
- maksud serakan
- membanding & mentafsir plot batang-dan-daun, plot titik
- julat, julat antara kuartil, varians, sisihan piawai
- membina dan mentafsir plot kotak
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
9. KEBARANGKALIAN PERISTIWA BERGABUNG
- peristiwa bergabung
- peristiwa bersandar, peristiwa tak bersandar
- peristiwa saling eksklusif, peristiwa tidak saling eksklusif
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
(Nombor dan operasi)
10. MATEMATIK PENGGUNA: PENGURUSAN KEWANGAN
- proses pengurusan kewangan yang berkesan
- pelan kewangan (konsep SMART)
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
silibus baru matematik tingkatan 4 2020
KSSM MATEMATIK TINGKATAN 5 2020

Standard Kandungan, Standard Pembelajaran dan Standard Prestasi Tingkatan 5:

(Perkaitan dan Algebra)
1. UBAHAN
- ubahan langsung, ubahan songsang
- ubahan bergabung
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Perkaitan dan Algebra)
2. MATRIKS
- bentuk matriks, lajur, baris
- tambah, tolak, darab matriks dengan nombor, darab matriks dengan matriks
- matriks identiti, I
- matriks songsang
- persamaan linear serentak guna kaedah matriks
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Nombor dan Operasi)
3. MATEMATIK PENGGUNA: INSURANS
- risiko dan perlindungan insurans
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Nombor dan Operasi)
4. MATEMATIK PENGGUNA: PERCUKAIAN
- tujuan percukaian, pelbagai 'jenis' cukai
- pengiraan melibatkan cukai
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Sukatan dan geometri)
5. KEKONGRUENAN, PEMBESARAN DAN GABUNGAN TRANSFORMASI
- kongruen atau bukan kongruen segi tiga (sisi, sudut)
- imej, objek pembesaran (faktor skala)
- luas imej, luas objek pembesaran
- translasi, pantulan, putaran, pembesaran
- gabungan transformasi
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Sukatan dan Geometri)
6. NISBAH DAN GRAF FUNGSI TRIGONOMETRI
- sin, cos, tan dalam sukuan
- tentukan nilai sin, cos, tan
- tentukan sudut
- lukis dan beza graf fungsi sin, kos, tan (nilai max, min., bentuk graf, pintasan x, y)
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Statistik dan Kebarangkalian)
7. SUKATAN SERAKAN DATA TERKUMPUL
- selang kelas, saiz selang kelas, had bawah, had atas, titik tengah, sempadan atas, sempadan bawah, kekerapan longgokan
- histogram, poligon kekerapan, ogif
- julat, julat antara kuartil, varians, sisihan piawai
- membina dan mentafsir plot kotak
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
(Perkaitan dan Algebra)
8. PEMODELAN MATEMATIK
- terangkan pemodelan matematik
- selesaikan masalah through pemodelan matematik, guna fungsi linear, kuadratik, eksponen
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
silibus baru matematik tingkatan 5 2020
Tinggal lagi beberapa hari je nak mula sekolah sesi 2020 kann. Harap info atas ni membantu pada students dan mak ayah pelajar juga.. bersiap sedia for SPM 2020/2021! hehehe.

p/s: Sesiapa yang berminat untuk hantar anak kelas tusyen/tutor subjek matematik UPSR, PT3 & SPM or matematik tambahan (Addmaths) SPM, you can text me for further info.

Lokasi (tempat kelas): Jalan Sikamat, Seremban.

Jika ada sebarang pertanyaan atau berminat, just click this: wasap.my/60172008642 to whatsapp me! :)
tutor matematik addmath seremban
kelas tusyen / tutor class for matematik, addmath di seremban
tutor matematik addmath upsr pt3 spm
kelas tusyen matematik addmath - UPSR, PT3, SPM di seremban
Till next time, daa~ wassalam! :)


BACA JUGA:




You May Also Like

1 comments

  1. terbaek.. good info. semoga dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p