Tips untuk Online Seller Instagram: Simple Apps for IG Feed Kemas & Cantik! - sayidahnapisahdotcom

Breaking

Thursday, August 6, 2020

Tips untuk Online Seller Instagram: Simple Apps for IG Feed Kemas & Cantik!

Tips untuk Online Seller Instagram: Simple Apps for IG Feed Kemas & Cantik!

Ditulis oleh: Tasha
An Authorised Agent Mimpika & Face Petal
(twitter @gojesbylocal)

Attention to all online sellers!

Today i nak share a few apps and also tips on how to keep a simple and well-organized ig feed so bila customer visit profile kita takde la serabut sangat.

FORWARD THIS TO SHARE UNTUK SEMUA.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
1. http://remove.bg - remove image background

This one is a website, tak ada apps tapi sumpah senang if u nak buang background and nak ada your product je.

I kalau edit gambar nak ada product je memang i guna this website je sebab very easy gittew hehehe.

ni contohnyaaa..
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
2. Remini - photo enhancer

Usually after i edit my pics, gambar kadang kadang jadi sedikit tak berkualiti tau, so memang guna Remini untuk enhance quality gambar i.

Tapi dia ada limit, sehari boleh enhance gambar free 5 kali jerpsss hehe boleh tengok la beza quality gambar yang i upload tuu.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
3. Canva: Card/Poster/Logo Maker

This one memangggg i punya paling fav and most used app! Because memang senang sangat nak edit, plus ada banyak gila template cute!

you nak template for ig post? ig story? twitter header? say it, Canva has it all.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
4. Planoly: Plan, Schedule, Post

Kalau u guys nak susun susun feed dulu before post, boleh guna this one!

Also this app boleh set timing bila you nak post semua tapi i still tak familiar dengan feature tu, i selalu guna untuk susun susun je heheh.

+ ada grid layout! tapi ada quota monthly untuk post.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
5. Nichi: Collage & Stories Maker

Yang ni kannn for those yang suka aesthetic punya layout or template memang recommended untuk download!

Banyak template cantik cantikkk, ada some kena bayar tapi banyak je yang free and cantikk.

Anddd boleh edit jugak template sendiri ikut cita rasa gitteww ihi.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
6. Mojo - Insta Story Editor

Kalau you nak post storyyyy, dengan macam animated pictures and texts, pleaseee try this app!

veryyy easy to use, sebab you just letak gambar and boleh pilih nak text macam mana semua hehe.

this app memang beginner friendly macam i and outcome dia pun nice.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
i guna mojo untuk advertise i punya buttermilk chicken hehe senang sangat nak buat iklan if you guna apps Mojo tu.

simple and not complicated! +++ ada banyak fonts and animation yang cantik you boleh choose hehehe nak lagi cantik kena upgrade pro.

7. Grid Post - Grids Photo Crop

Honestly i dah try banyak tau apps untuk buat grid macam ni tapi so far memang this app je paling ok!

Kalau nak buat macam yang i post tu, which is cut gambar tu equally to 9 parts, boleh guna this one.

Ada banyak lagi size you nak macam mana pun bolehhh jugaaaa.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
8. Stories Edit - Stories Layouts

This app actually under company Planoly tu jugak hihi tengoklaaa cute kan template template dia!

veryyy simple and aesthetic gitteww sedap je mata memandang kalau you post story kat igshop tu hihi.

download this one jugak tau!
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
9. Picsart Photo & Video Editor

Bagi i picsart memang boleh buat macam macam, but i lagi prefer apps yang dah siap template semua tinggal i improvise ikut cita rasa jee.

Tapi if you rajin edit from A to Z boleh guna picsart sebab senang jugak and banyak benda boleh guna, tu i kasi contoh i edit huhu.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
10. Adobe Lightroom Photo Editor

This one is reallyyyy a hidden gem! if you nak cantikkan gambar you memang you MESTI edit guna lightroom!

guna phone biasa biasa pun boleh buat result gambar you cantik sangat tau! i selalu guna lightroom kalau gambar i nampak bosan.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tengok before&after ni:
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
11. Inshot - Video Editor

Lastlyyyy, apps inshot i selalu guna untuk buat border untuk each post i kat my igshop heheh baru nampak kemas sikit kan.

apps ni boleh edit collage video etc tapi very simple so i tak guna features yang tu huhu yang ni pun easyy kalau you nak ig theme, guna this one!
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
Yeay dah sampai hujung thread! Here are a few tips to make your ig less serabut;

NO! Jangan guna gambar yang terlalu banyak object lain dalam gambar tu, kalau nak guna jugak, jangan post sederet sebab nanti nampak messy.

NO! Jangan post gambar product dengan price semata mata!

NO! Guna satu theme je okiiii preferably pastel and soft colours.

NO! Make sure before post tu susun susun dulu baru outcome feed you overall akan nampak kemas huhu


Actually i pun beginner lagi, masih struggle nak susun feed hihi dulu feed i pun serabut sebab main post je hehe.

Q: Macam mana nak edit bagi semua theme sama warna?

A: you boleh try guna the same colour untuk border each post you, kalau i memang guna putih je sebab nak nampak kemas and senang if i nak mix different shade of colours.

and kena pilih template colour yang tak lari sangat colour dia from your theme hihi.

Q: Tumpang tanya, ada tak sape sape tahu macam mana nak letak border macam ig pelakon eryneryna (maaf kalau salah eja). Sebab smua border dia ngam ngan ig. Me also want to know, cantik gila feed dia.

A: boleh pakai picsart ataupun canva.

1st & 2nd : pakai picsart korang boleh set kan berapa size border korang nak. Just add photo then click border.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
3rd & 4th : pakai canva pun best, sebab boleh tahu template tu boleh simpan, so next picture korang boleh terus replace je gambar.
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
tips untuk online seller instagram simple apps for ig feed
Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

1 comment:

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p