TOTAL PAGEVIEWS BLOG

Duit BSH Fasa 2 2019 (RM150) dah masuk akaun bank CIMB

by - May 29, 2019
Duit BSH Fasa 2 2019 (RM150) dah masuk | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Semalam abi tanya umi "duit BSH fasa 2 2019 dah masuk akaun bank ke?". Umi belum sempat nak jawab, saya dah tolong tengokkan dah masuk ke belum & berapa dapat jumlah wang untuk fasa kedua hehe. Den login akaun CIMB Clicks umi and then klik kat transaction history.. 28 Mei 2019; bayaran BSH 2019 FASA 2 sebanyak RM150 sudah pun masuk pada pukul 7:14 pm! Hehehe. Alhamdulillah.

Saya yang bujang ni tolong check kan jela untuk bsh umi abi (kategori berkahwin) haha.

Transaction History - BSH FASA 2 2019 RM150

duit bsh fasa 2 2019
Tapi kenapa 150 je ye? Rasa macam sikit pula. Sepatutnya kalau pasangan berkahwin yang tiada tanggungan anak dapat RM300 macam fasa 1. Hmm musykil nih.. Pelik pelik. Sebab kalau ada anak 1 + 120 = RM420, anak maksimum 4 orang = RM780. Ada seorang tu ada anak 2 orang dapat RM540 dalam akaun Maybank.

Saya baru dapat info terkini tentang agihan pembayaran BSHR 2019.. rupa-rupanya duit bsh 2019 setiap sorang dapat untuk setiap fasa adalah berlainan; mengikut range gaji dan bilangan anak (bawah tanggungan) masing-masing.

Thats why secara umumnya, jumlah wang fasa 2 ada yang berbeza beza. So, jangan rasa tak puas hati atau apa ye hee.
bsh 2019 fasa 2 berapa dapat
Bayaran BSH 2019 Fasa 1, Fasa 2 dan Fasa 3 berbeza-beza mengikut gaji dan bilangan anak
Info dari LHDN:

Proses pembayaran BSH telah dimasukkan secara berperingkat iaitu:

BSN, Bank Rakyat, AGROBANK - mulai 27hb Mei selepas jam 4 petang (keutamaan warga emas)

CIMB, Maybank, Bank Islam, Bank Muamalat, Hong Leong Bank - mulai 28hb Mei selepas jam 4 petang

Lain - lain Bank - mulai 29hb Mei selepas jam 4 petang

Anda boleh melihat kelayakan pengkreditan di laman web bsh. Status yang berjaya akan ditulis LULUS.

Bagi yang tiada akaun bank, surat akan dihantar mulai 27hb Mei. Penunaian hanya boleh dilakukan di BSN.


Sebarkan!

Q&A tentang Pembayaran BSH 2019 ke dalam akaun bank

Soalan: Kenapa ada yang dapat separuh je bahagian anak tu macam mana? tu yang pelik..

Jawapan dari FB 'Adinda Adinda':

Tengok basic gaji, berapa ribu dan kelayakan yang dapat -1000, 750, atau 500.. dan berapa orang anak..

Yang fasa kedua ni memang kita dapat seratus lebih ja.. dan campur dengan semua anak berapa yang ada, itu jumlahnya... baki lagi dibawa ke fasa 3, masa tu anak dah tak dapat.. kita saja dapat.. :)

Soalan: Saya lagi lah tak faham.. permhonan lulus. fasa 1 accout suami.. fasa 2 dapat pada isteri.. tapi yang jadi masalahnye.. masa update, akaun bank saya dah tutup.. so budak LHDN tu cakap tak payah pergi bank sebab kalau lulus, secara automatik bank akan buka kan account untuk kita. Yang pelik nye tu.. check lulus, IC nama saya.. nombor akaun bank semua husband punya nombor ..pelik lah. bila pergi check habuk pun tak dak..

Jawapan dari FB 'Eina': Lulus tu maksud permohonan dah lulus. kalau 'pengkreditan ke account' tu maksud 'on the way masuk ke account'. Bagi yang takde akaun boleh pergi ke BSN buat acc, automatic terus masuk. itu pengalaman saya.

Soalan: Kalau nak buka akaun baru, kena pergi BSN terus ke? Takde apa-apa surat boleh ke?

Jawapan dari FB 'Eina': Tak perlu sis, saya punya tu hari pemohon nama suami, akaun bank suami tapi dorang taknak proses. kena buat account sendiri juga di BSN. free je. cakap buka account untuk BSH.
bsh 2019 fasa 3 berapa dapat
Bayaran BSH 2019 Fasa 1, Fasa 2 dan Fasa 3 berbeza-beza mengikut gaji dan bilangan anak
So next.. Mengikut jadual bayaran bsh 2019, fasa 1 - 28 januari 2019, fasa 2 - 28 Mei 2019 and the last one.. bila duit masuk untuk fasa ketiga? Fasa 3 akan dikreditkan ke akaun bank pada bulan Ogos 2019.

Hujung bulan Ogos mungkin? Atau pertengahan Ogos? Awal bulan ogos? Wallahualam. The exact tarikh belum diumumkan lagi officially.
Pada yang tiada akaun bank, ada yang kata pihak BSH tolong buatkan and then kalau dah siap, mereka akan dimaklumkan? Saya tak pasti.

Tapi better call sendiri BSH untuk kepastian. Berapa nombor contact BSH?

Talian bebas tol BSH telah ditukar daripada 1-800-88-2716 (BR1M) kepada 1-800-88-2747 (BSH)

Okay itu sahaja. Moga bermanfaat.

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:

- Tarikh Tukar Duit Raya 2019 di Bank CIMB, Maybank dan lain-lain
- Cara Daftar Cimb Click Online 2019.. buat akaun CIMB Clicks mudah saja!


bsh 2019 fasa 2 bila masuk
Memerlukan cikgu tutor kelas tusyen Matematik atau Matematik Tambahan (addmath) di area Seremban.. whatsapp saya di 0172008642!


You May Also Like

5 comments

  1. aha..alhamdulillah, tadi tengahari da masuk da..boleh la buat belanja raya

    ReplyDelete
  2. Lulus bsh kenapa tak masuk lagi bank muamalat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada yang tak masuk lagi. otw inshaaAllah hehe

      Delete
  3. Admin nak tanya, klu penerima nama isteri tp account bank no suami. Apa perlu buat ye sbb x dpt2 lagi. Raya esok lusa dh.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p