http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Resepi Begedil Goreng Mudah Dan... Auumm!

By 5:45:00 PM ,

Resepi Begedil Goreng Mudah Dan Auumm!

Kalau petang-petang takde idea apa nak masak untuk makan petang/malam yang santai , jom buat begedil goreng jom! Sedap, lembut, mengenyangkan dan sangat aummm! Anak-anak dan suami pasti suka. Ataupun tetamu datang singgah sekejap dan kita tak ada apa nak hidang untuk menjamu mereka makan, boleh buat begedil ni. Mudah je resepi dia. Bahan-bahan nya pun senang untuk didapati dan tidak begitu mahal. Ataupun nak bawak bekal ke sekolah atau potluck di tempat kerja, haaa kalau nak cepat dan pantas, boleh cuba masak begedil goreng ni. Tak menyesal punya lah !

Resepi Begedil Goreng
Begedil goreng

Resepi Begedil Goreng

Bahan-bahan

Daun sup (daun bawang juga boleh digunakan)
Daging ayam kisar
Bawang
Kentang
Telur
Garam


Cara memasak

1. Potong halus daun sup dan bawang.


Resepi Begedil Goreng
daun sup


Resepi Begedil Goreng
bawang, daun sup dan daging ayam kisar

2. Gaulkan bersama (bawang + daun sup) yang telah dipotong, daging ayam kisar, kentang yang sudah dilenyek dan sedikit garam.

Resepi Begedil Goreng
kentang dicampurkan dengan daun sup

Resepi Begedil Goreng
ramuan yang sudah digaulkan

3. Bentukkan ramuan yang kita sudah gaulkan tadi mengikut bentuk yang kita mahu.

Resepi Begedil Goreng
begedil yang sudah dibentuk cantik

4. Sediakan 1 atau 2 telur. Kacau telur itu sehingga kembang.

Resepi Begedil Goreng
telur ayam

Resepi Begedil Goreng
telur ayam yang sudah dikacau

5. Sebelum begedil dimasukkan ke dalam kuali untuk digoreng, celupkan dahulu di dalam telur yang sudah dikacau.

Resepi Begedil Goreng
begedil yang sedang digoreng

6. Siap untuk dimakan !

Resepi Begedil Goreng
saje je taknak rotate gambar begedil ni. seni namanya :P

Mudah kan kan?

Tiada sukatan yang tertentu kerana berapa banyak nak isi terpulang pada citarasa masing-masing. Kalau nak rasa kentang tu lagi menyerlah dari daging ayam kisar, makanya tambahkan amount kentang di dalam ramuan. Jika tidak suka sayur (daun sup), takyah masukkan. Kalau suka pedas-pedas, boleh masukkan cili merah. Kalau suka kosong je, takyah letak daun sup atau cili, just masukkan daging ayam kisar dan kentang dan garam sahaja.

Untuk bentuk juga.. terpulang pada masing-masing. Nak bujur ke, nak bulat ke, nak lonjong ke, nak bentuk love acah acah romantik pun boleh. Ikut citarasa dan kesenangan membuat masing-masing.

Resepi Begedil Goreng
makan bihun sup dengan begedil perghh torbaekk!

Entri resepi yang lain :

You Might Also Like

6 comments

  1. Hakakkk kalau buat bergedil ni time mama hakakkk bikin soto aje... Tapi sambil buat tu sambil makan mentah camtu lepastu terimalah padah.... Jamban jadi pakwe setia.. heee ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiii kenapa dimakan mentah tuu haha. saya tak pernah makan mentah-mentah. sedap ke? ehe

      Delete
  2. anda di tag

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2016/02/first-giveaway-by-shazhoniee.html

    ReplyDelete
  3. wah..rajin betul keysie sejak akhir2 ni kan..ada pape ke...ke persediaan utk jadi isteri...hehehhehe

    ReplyDelete
  4. Boleh buat bisnes dah ni, ada kedai jual begedil, sebiji RM1.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.