http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF

By 8:29:00 AM , , , ,

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF

Selepas tengok movie Munafik di panggung wayang haritu, saya terdengar di hujung movie tu ada satu lagu. Macam kenal suara tu. Suara Syamsul Yusof. Permulaan lagu OST Munafik ni memang best dan menarik kita nak dengar dan dengar lagi. Semalam saya terus search 'LAGU MUNAFIK SYAMSUL YUSOF', haa keluar laa lagu yang superb ni! Lirik di sebalik lagu ni sangat deep. Sangat bermakna. Sangat menyedarkan kita. Tersedar sebentar.

Official Video Lagu OST Filem Munafik ni boleh tengok di SINI

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF
Kalah Dalam Menang : Mawi & Syamsul Yusof
credit to : perfectmusiclyrics.com

Lirik Lagu Kalah Dalam Menang 


Yo!

Ya Allah, Ya Rahim

Siapa lebih berkuasa?
Ya Allah, Ya Rahim
Renungkan
Kau, aku atau Dia?
Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?

Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang
Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan

Berteduh di bumi Tuhan Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan
Siapa dulu pergi dulu mungin aku, mungkin kamu Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50 Sedang kematian lagi mengejarmu Kerasnya hati masih gagal mengerti Bangunlah di malam sunyi Bertanyakan pada Ilahi

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja? Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar Mendabik dada besar egonya Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkamJiwa tak tenang, kalah dalam menang Kalah dalam menang, hatimu takkan senang
Aku bukan hipnotis bukan juga isis Jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis
Hidup sarat protwist, sama macam sarkis Dengan Tuhanmu jangan pernah prejudis 
Dalam era penuh depresi Sebenarnya apa yang kau cari Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi Tak perlu kau tercari-cari Bangun malam tanya Ilahi Beribu kali kau diingati Hidayah itu milik Ilahi
Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba Kau fikir kau raja? Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar Mendabik dada besar egonya
Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang Mari sini semua dengar ini cerita Orang kita kata nak senang kena banyak simpan duit Tapi Islam kata nak senang kena banyak keluarkan duit Sedekah, amal jariah, senyumanmu itu juga satu dakwah
Orang kita kata sakit itu bala
Tapi Islam kata sakit itu penghapus dosa Sabarlah walaupun kau sedang kecewa Biarkan engkau miskin harta dan kuasa Tapi jangan kau miskin jiwa Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya
Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba Kau fikir kau raja? Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar Mendabik dada besar egonya
Lupa diri lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam

Jiwa tak tenang, kalah dalam menang


Penyanyi : Mawi & Syamsul Yusof
Komposer : Syamsul Yusof
Penulis Lirik : Syamsul Yusof/Anwar Faizal
Music Arrangement : Arteffects International

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF
Mawi & Syamsul Yusof
credit to : pictigar.com

Seriuss best sangat lagu ni! Saya bagi full marks lagu ni. 5 bintang! 5 HA! Selain lirik dia yang sangat 'kena' kat diri sendiri, susunan lagu dan melodi nya sangat catchy dan begitu addicted. Saya paling suka melodi lagu selepas ayat 'mari sini semua dengar ini cerita'. Perghhh bestt gilos muzik dia time tu! 

Kali kedua saya dengar lagu ni, saya dah boleh ikut lagu ni. Dah boleh ikut rap Syamsul Yusof sekali tauu ngehngehngeh. 

Tak boleh nak dinafikan laa Syamsul Yusof time rap tu nampak macho giloss. Mawi pula ofcourse suaranya kena dengan lagu ni. Dan..Mawi dah kurus! Terkejut jugak tengok dalam video tu. Eh kurusssnya mawi. Mungkin sebab dah biasa tengok Mawi berisi sikit sebelum ni kan.

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF
antara babak dalam Video Lagu Kalah Dalam Menang
credit to : mulpix.com

Maksud/pengertian

hipnotis : jalan pintas faktor kritikal minda sedar diikuti oleh penubuhan pemikiran terpilih yang boleh diterima

isis : Islamic State of Iraq and Syria

ekstrimis : orang yang ekstrem / orang yang melampaui batas kebiasaan(hukum dsb) dalam membela atau menuntut sesuatu

LIRIK LAGU OST FILEM MUNAFIK : KALAH DALAM MENANG-MAWI&SYAMSUL YUSOF
Produk diperbuat daripada bahan 100% organik! RM80 termasuk pos
Whatsapp/SMS 0172008642 @ email sayidahnapisah65@gmail.com
optimis : positif

prejudis : prasangka

depresigangguan mental umum yang ditandai dengan kesedihan, kehilangan minat atau kesenangan, perasaan bersalah, kesulitan berkonsentrasi, tidur terganggu, nafsu makan berubah dan energi rendah

You Might Also Like

11 comments

  1. aha..memang lirik dan lagunyer terbaik.

    ReplyDelete
  2. saya minat lirik2 lagu Mawi ni sejak dengar lagu sahabat dalam tubuh.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  3. paling suka part perbandingan duit & sakit tu. :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. lepas tgok ni terus melalut tgok trailer bagai.. hehee

    ReplyDelete
  5. Hye sis . just wanted to ask . what is the meaning of protwist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. twist tu maksudnya benda yang tidak seperti kita jangka.

      Delete
    2. Okay..tp ade beberapa lirik yg slh..sokey..maybe tk perasan...bila dengr lagu smbil baca lirik baru perasan..sokey....still best..

      Delete
    3. Ade bbrapa lirik lagu yg slh ....sokey ...tk praan kot..bila baca smbil dngr lagu baru prasn.sokey...still best..

      Delete
  6. hipnotis : pukau/ kata-kata yang memukau dan indah, tapi tidak benar, contohnya ajaran aliran pemikiran positif, falsafah manusia, ajaran motivasi positif atau negatif dan sebagainya

    isis : Islamic State of Iraq and Syria

    ekstremis : orang yang ekstrem / orang yang melampaui batas kebiasaan(hukum dsb) dalam membela atau menuntut sesuatu; juga orang yang terpedaya dengan dunia dan keindahannya, lalu mengubah hukum-hukum Allah mengikut hati, nafsu dan akalnya

    optimis : berharap

    prejudis : prasangka baik dan buruk yang salah/ memilih-milih sifat untuk Allah mengikut sangkaannya semata-mata tanpa ketakwaan dan kefahaman yang benar. Akan bersangka baik kepada Allah, sedangkan sebenarnya sangkaannya salah sepertimana umat-umat terdahulu yang bersangka baik tanpa mengetahui kebesaran Allah dan menjalankan perintah-perintahNya yang sebenar. Juga dipanggil ghurur/ tipuan dunia sepertimana pengikut Nabi Isa yang bersangka baik dan menganggap Nabi Isa itu anak Tuhan, kaum Yahudi yang membunuh para Nabi mereka kerana mahukan ajaran lain dari Allah, dan kaum munafik/fasik yang menyangka Allah pasti tetap mengampunkan mereka atau hanya akan di azab sebentar sahaja, sedangkan mereka tidak mahu bertaqwa dengan sebenar-benarnya dan tunduk mengikuti ajaran Allah yang dibawa Rasullullah.

    depresi: kemurungan/tekanan

    protwist: berasal dari maksud screwdriver. "Sarat dengan protwist" maksudnya ajaran-ajaran yang ditanamkan ke dalam minda oleh pihak-pihak berkepentingan selain menuju Allah dan akhirat, seperti kerajaan, pakar motivasi, pakar jiwa, falsafah manusia dll sedangkan walaupun bunyinya baik, tetapi hanyalah dakyah dan tipuan semata dan menjauhkan dari mengingatkan manusia kepada Allah, akhirat, mati, dan agamanya dengan benar. Sebagai contoh, kerajaan yang menanamkan perasaan dan fikiran baik kepada rakyat sedangkan mereka berusaha melingkupkan negara secara senyap2 dibelakang rakyat dan melalaikan rakyat dari tuntutan sebenar agama akan pemerintahan yang adil dan benar yang mencari keredhaan Allah.
    Juga ajaran pemikiran positif Barat yang menganjurkan positif dan memaafkan diri sendiri, hanya memikirkan perkara yang baik-baik, sedangkan menurut Islam ujub (memaaf dan melupakan kesalahan sendiri) tidak dibenarkan dan dimurkai Allah, bahkan disuruh tetap mengingati dosa-dosanya dan tahu ianya tetap tersimpan di sisi Allah sehingga hari pembalasan nanti, agar sentiasa memohon dan berharap akan keampunan dari Allah, kerana inilah sifat yang disukai Allah. Berfikir hanya perkara yang baik-baik pula akan menyebabkan manusia lalai dari mengingati kematiannya, seksaan kubur, akhirat dan perhitungan dari Allah. Semoga jelas, selebihnya wallahua'alam bissawab. :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.