http://pengetatvagina.blogspot.my/

Search This Blog

Tips Kesihatan Makanan Dan Diri Dari Prof Muhaya

By 12:00:00 PM , , , ,

Tips Kesihatan Makanan Dan Diri Dari Prof Muhaya

Tips Kesihatan Makanan Dan Diri Dari Prof Muhaya
tips kesihatan dari Prof Muhaya

19 Tips Kesihatan Makanan Dan Diri Dari Prof Muhaya

 

1. Kerap mengambil makan tengah malam boleh meningkatkan peluang kanser perut


2. Jangan mengambil lebih daripada 4 biji telur seminggu.

3. Memakan punggung ayam boleh menyebabkan kanser perut.

4. Jangan mengambil buah-buahan selepas makan. Sepatutnya diambil sebelum makan.

5. Jangan ambil teh ketika tempoh haid.

6. Kurangkan pengambilan susu soya, tiada gula tambahan atau telur ke dalam susu soya.

7. Jangan makan tomato dengan perut kosong.

8. Minum segelas air kosong setiap pagi sebelum makan untuk mengelakkan hempedu batu karang.

9. Tidak makan 3 jam sebelum waktu tidur.

10. Kurangkan minum teh tarik, tiada nutrisi tetapi boleh menyebabkan diabetes dan tekanan darah tinggi.

11. Jangan makan roti bakar ketika masih panas dari ketuhar atau pembakar roti.

12. Jangan mengecas telefon bimbit atau sebarang peranti bersebelahan anda ketika tidur.

13. Minum 10 gelas air sehari untuk mencegah kanser pundi kencing.

14. Minum air lebih banyak pada waktu siang dan kurang pada waktu malam.

15. Jangan minum lebih daripada 2 cawan kopi sehari, boleh menyebabkan insomnia dan gastrik.

16. Kurangkan makan makanan yang berminyak. Ia mengambil masa 5-7 jam untuk dicerna, menjadikan anda letih.

17. Selepas 5 petang, kurangkan makan.

18. Makanan yang menbuatkan anda segar.. ikan laut dalam, pisang, limau gedang, roti mil penuh, bayam, bawang putih, labu, susu rendah lemak, ayam, ceri.

19. Tidur kurang daripada 8 jam sehari boleh merosakkan fungsi otak. Tidur sebentar pada waktu tengahari (qailulah) boleh mengekalkan rupa muda.

Tips Kesihatan Makanan Dan Diri Dari Prof Muhaya
#pickupline cia cia cia

Entri TIPS yang lain :


You Might Also Like

5 comments

  1. yg 17 tu , emmmm selalu makan hahha

    ReplyDelete
  2. tertarik dengan nombor 14. :) nice2, sbb sy ni jenis selalu minum banyak bila nak petang2. T____T kalau masa puasa, lagi lah, terus tak cukup minum air T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  3. alamak ...nom 11 tuh la yg slalu buat . Makan roti yg baru kuar dari toaster ...sapu butter n kaya pastu ngap masa panas panas n penuh habuk roti tumpah atas baju hahahha

    lepas ni kena tunggu sejuk dulu la baru mkn

    ReplyDelete
  4. best..terima kasih kongsi info ni..yang salah kita betulkan..yang betul kita amalkan..in sha Allah.. :)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.