Search This Blog

tips tingkatkan trafik blog #4

By 2:06:00 PM ,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Termasuk harini dah 4 hari berturut-turut saya buat entri tips tingkatkan trafik blog, yeayy Alhamdulillah mendapat sambutan agak hangat gituww haha. Okay, harini kita sambung tips tingkatkan trafik blog yang keempat. Let's!

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4

tips tingkatkan trafik blog #4: 

Ping (share) entri di Google+

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
So far saya ada 4,008 followers Google+. Anda pula? 
Ke tak ada pun Google+ Followers? Kalau tiada, boleh lihat Tutorial Memasang Widget Google+ Followers di SINI.

Apa yang penting sangat dengan Google+?

Fungsi utama Google+ ni adalah bagi menaikkan index blog kita di Google. Maksudnya kalau orang lain +1 (share) entri kita, entri kita akan lebih melekat di carian Google. Entri kita akan lebih mudah dicari di Google. So, jangan pandang sebelah mata Google+ ni. Ianya sangat penting dan sangat membantu.

Saya pernah buat eksperimen tau. Entri yang saya ping di Google+ VS entri yang saya tak ping di Google+. PV kedua-dua entri tersebut sangat berbeza! Memang akan nampak perbezaan agak ketara bila share entri di Google+ dengan tidak share.
(melainkan entri tu betul-betul hits tengah hot, kalau tak ping entri pun memang meletop PV). 

Macam mana cara nak share entri di Google+ ?

Sebelum nak share entri di Google+, anda perlu tahu Google+ Community yang wujud untuk anda share entri di sana. Yes, mungkin ada di antara anda yang ingat.. jika share entri di Google+ , hanya share PUBLICly sahaja. Yeap, yang utama sekali memang kita akan share entri secara PUBLIC, kemudian untuk tambahan.. share juga entri kita di Google+ Community. Google+ community ni lebih kurang macam group-group Blogger di Facebook tapi versi Google+ punya.

Senarai Google+ Community (ni je la yang saya tahu hehe)


*kalau nak follow group G+ di atas ni, klik je nama group tu.

Cara-cara share entri di Google+

1. Pergi ke All Posts di dashboard blog > Klik 'share' di bawah entri 

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
 2. Klik Public > Klik share

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
 3. Kemudian, untuk share entri di Community Google+.. sila klik di tepi Public yang tadi tu.. then kalau kita scroll, akan ada senarai g+ community yang kita dah join.

4. Klik je mana-mana Google+ Community yang kita mahu. Then, klik 'share'

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
5. Ada sesetengah Google+ Community yang akan keluar seperti gambar di bawah. Kalau ada macam tu, klik je yang ada word Discussion atau yang sewaktu dengannya. Then, klik Replace. Then, share.

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
Alaaa.. malas la nak ping entri kat banyak-banyak Community G+ tu.

Tak apa, saya tak paksa pun suruh ping hahaha. Kadang-kadang saya pun malas sebab banyak sangat group nak ping kan. Tapi konsep nya senang je. Kalau nak trafik tinggi, kena rajin kan diri la ping entri di group-group G+. Kalau malas, it's okay.

Saya bukan malas, tapi tak ada masa la nak ping ping ni.

Saya pun kekadang tak cukup masa juga nak ping entri kat setiap G+ community. So, kalau tak ada masa tu.. Yang paling penting, ping dulu secara PUBLIC. Then, ping group-group G+ yang memiliki lebih banyak members. Atau pun share entri di Group G+ yang selalu +1 entri kita.

Macam mana nak tahu group G+ yang mana yang selalu +1 entri kita?

Kita boleh tengok dan pantau nya di notification. Notification berada di sudut atas kanan (sebelah muka profile g+ kita). Klik situ dan kita boleh tengok lah dekat situ siapa yang follow G+ kita, siapa yang +1 entri, siapa yang komen dan sebagainya. Kalau nak tahu orang tu dari group G+ yang mana, just klik je nama dia. Dan tengok Group mana.

tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4
tips tingkatkan trafik blog #4


Itu sahaja tips untuk meningkatkan trafik blog pada hari ini - share entri di Google+

Saya dah cuba terangkan tentang Google+ ni sebaik yang mungkin. Kalau ada ayat yang tak faham atau kurang jelas, saya minta maaf. 

Cadangan saya.. kalau anda nak lebih faham..sila buat praktikal secara langsung semasa baca step-step saya di atas. Buat terus apa yang saya ajar di atas. InshaaAllah anda akan nampak dengan lebih jelas dan nyata.

Itu sahaja, adios!

Baca juga:

You Might Also Like

13 comments

  1. lepas nie kak ana kena share byk2 la ye. :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ping tu share. share entri(link URL entri) :)

      Delete
  3. Nak kena lebih rajin nie..ehehe..tq,KC..

    ReplyDelete
  4. Tima kasih kc, banyak cik mijah belajar. Suka..suka

    ReplyDelete
  5. Xde lagk widget google + . Kena letak ni. Thank you bg tips.

    ReplyDelete
  6. Xde lagk widget google + . Kena letak ni. Thank you bg tips.

    ReplyDelete
  7. Wahhh... Sangat berguna and i've tried and it worked !! Thank you so much ^_^

    ReplyDelete
  8. Tq kc..akak ikut tips kc ni ;)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.