Search This Blog

tips tingkatkan trafik blog #5

By 3:41:00 PM ,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Maaf harini lambat sikit up entri tips tingkatkan trafik blog sebab ada hal pada waktu pagi hehe. Okay harini dah masuk tips tingkatkan trafik blog yang kelima. Jom teruskan perjuangan!

tips tingkatkan trafik blog #5
tips tingkatkan trafik blog #5

tips tingkatkan trafik blog #5


PING ENTRI KE GROUP FACEBOOK(FB) BLOGGER / FB PAGE / FB PERSONAL

p/s: ping=share

Rasanya semua blogger mesti dah biasa dan tahu kot dengan tips ni kan? Sebab saya biasa nampak para blogger ping entri mereka ke group-group blogger di FB setiap hari. Saya pula hampir setiap hari ping entri di group-group FB & FB page saya (www.facebook.com/sayidahnapisahdotcom/) & FB personal. 

51 Group Blogger di FB (yang saya tahu & join)

34. BlogGirls

Phewww~ banyak kan? HAHAHA. Kawan saya pernah ternampak list group blogger di bahagian tepi FB saya, dia kata "banyaknya kakcikkk group blogger. sampai ada nama kentut tu HAHAHAHA". Den pun tergelak setiap kali nampak group Kentut Bersama Blogger tu haha.

CARA PING ENTRI DI FACEBOOK

Cara dia mudah sahaja.

1. Highlight URL entri blog yang kita nak share tu > Copy (Ctrl+C)

tips tingkatkan trafik blog #5
tips tingkatkan trafik blog #5
 2. Pergi ke FB Group / FB Page / FB Personal yang kita mahu > Paste (Ctrl+V) link URL tadi > Klik Publish

tips tingkatkan trafik blog #5
tips tingkatkan trafik blog #5
DONE!

Haa mudah kacang goreng kuda je kan? Hahaha. 

Honestly, saya bukanlah rajin pun buat tips yang kelima ni. Tapi, saya cuba untuk ping entri at least 2 atau 3 atau 4 tempat di FB setiap hari. Kebiasaannya di FB Personal saya, FB Page saya & beberapa group Blogger je. So, kesimpulannya ping lah mana yang termampu dan sempat.

Bukan apa, walaupun penat kan nak ping di banyak-banyak tempat.. tapi kalau ada yang response atau like atau sedar tentang kehadiran entri yang kita ping tersebut, rasa penat kita tu terbalas. Rasa berbaloi. Lagi-lagi bila ada orang share entri kita.. lagi lah rasa seronok sangat dan rasa macam nak buat gimrama berima kat tengah-tengah rumah kan? Hahaha. Rasa di awang-awangan gituu bila ada orang hargai hasil kerja kita.

So, tips kelima ni saya tak tekankan sangat tapi saya galakkan untuk buat. Aikk macam mana tu kan? Hahaha. Apa-apa pun.. usaha tangga kejayaan.

tips tingkatkan trafik blog #5

Orait itu sahaja, bersambung esok inshaaAllah :) Daaa!

Baca juga:

You Might Also Like

11 comments

  1. Pergh!! banyak rupanya group blogger nie..

    ReplyDelete
  2. wahhh banyaknya sis share tips! thank you :* amat berguna

    ReplyDelete
  3. Yang ping entri nie ada gak buat,seterusnya KC..hahahaa..sambung lagi ya tips tingkatkan trafik blog

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing. Baru tau. Hehe

    ReplyDelete
  5. Banyaknya group sis sayidah ping ya ๐Ÿ˜ƒ
    .
    Maznee ada buat juga. Tapi ikut sempat juga. ๐Ÿ˜ƒ
    .
    Sis Sayidah perasan kalau ping di media sosial ni memang banyak ke kesannya?
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok juga la. kalau topik tu menarik perhatian, memang ada kesan sebab ramai yang perasan entri tu. tapi kalau topik biasa2 tu, mungkin tak ada response sangat dari orang ramai.

      Delete
  6. Berguna banget tipsna buatku yg newbie. Salam kenal dariku, aku follow ya Mbak :)

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p

Newsletter

DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di sayidahnapisah65@gmail.com.

[PENAFIAN] www.sayidahnapisah.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.