Total Pageviews

10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - Singgang, Masak Merah, Kicap, Gulai, Kurma, ....

by - April 20, 2018
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu | Tudiaa ada SEPULUH resepi umum lauk pauk melayu yang saya bakal kongsikan; iaitu - ikan singgang, ayam masak merah, gulai lemak, gulai daging, ayam kurma, asam rebus, asam pedas, masak kicap, rendang & lastly ayam percik. Fuhhh merecikk! Boleh la save siap-siap kat sini, memandangkan bulan puasa nak dekat dah. Boleh masak untuk juadah berbuka atau sahur pun bolehhh~


10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu


1. IKAN SINGGANG

Hidangan : 5 orang
Prep time : 15 min
resepi ikan singgang
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - Ikan Singgang
Bahan-bahan:
- 4-7 ekor ikan selar kuning/ keping tenggiri/ any fish (apa-apa jenis ikan boleh)
- 1 biji sederhana bawang Holland | hiris
- 3 ulas bawang putih | hiris
- 3cm kunyit hidup | titik & hiris
- 2cm halia | titik
- 2cm lengkuas | titik
- 3 keping asam keping
- 7 biji cili api | belah dua
- 7-9 cawan air

*maksud titik = ketuk

Cara memasak:

•Healthy food yang paling simple
•Panaskan air dalam periuk sampai didih
•Masukkan semua bahan, kecuali ikan
•Biarkan dalam 3 minit, untuk develop flavour
•Bila bahan semua dah sebati, masukkan ikan
•Rebus paling lama 5 minit sahaja, kalau lebih lama ikan akan hancur
•Kalau nak tambah sayur lain macam bendi atau tomato, boleh.

2. AYAM MASAK MERAH

Hidangan : 8 orang
Prep Time : 25 min
resepi ayam masak merah
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - Ayam masak merah
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 batang kayu manis | saiz sederhana
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 7 sudu besar pes cili
- 2 batang serai | titik
- 1 1/2 biji bawang merah | kisar
- 7 ulas bawang putih | kisar
- 2 cm halia | kisar
- 3 sudu besar tomato puree
- 1 sudu besar gula melaka (preferable)
- 4 sudu besar sos cili (optional)
- 2 sudu besar madu (optional)
- air
- garam

Cara memasak:

•Mula dengan goreng ayam dahulu, separuh masak, ikut adat kita lah, lumurkan dengan serbuk kunyit garam
•Lepastu, start tumis rempah adik beradik (kayu manis, cengkih, lawang, 2 biji pelaga)
•Tumis dalam 2 minit sampai naik bau, jangan terlampau lama nanti rempah rosak
•Settle tumis rempah, masukkan bahan kisar (bawang, halia)
•Tumis untuk 3 min sebelum tambah pes cili dan tumis lagi sampai pecah minyak
• Nak tahu bila sambal tu dah pecah minyak? Bila kita biarkan sambal tu, tengok sekeliling sambal tu, minyak akan surround sambal tu (terasing). Cara kedua adalah tengok pada perubahan warna sambal, from red to dark red, maksudnya dah ready).
•Tambah serai lambat sikit, tumis sekali dengan pes cili tadi, 2 min
•Masukkan puree & sos dan kacau rata
•Season dengan madu, garam, gula dan balance kan kepekatan dengan air
•Bila dah cukup rasa, boleh tutup api dan hiaskan dengan bijan putih (ikut kreativiti sendiri)

3. GULAI LEMAK

Hidangan : 8 orang
Prep Time : 25 min
resepi gulai lemak
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - gulai lemak
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam @ protein (udang/ketam/siput/etc)
- 8 cm kunyit hidup | kisar
- 10-15 biji cili api | kisar
- 1 kg santan pekat
- 2 helai daun kunyit| hiris
- 3 cm halia | hiris
- 4 helai daun limau
- 3 keping asam keping
- 1/2 cawan air asam jawa | 1 sudu besar asam jawa dibancuh
- 4 biji kentang | dadu besar (rebus 5-10 min)
- air
- garam
- gula

Cara memasak:
•Start dengan blend kunyit + cili api sekali
•Tumiskan bahan yang dah blend dengan sedikit minyak
•Bila dah naik bau, tambah daun kunyit, daun limau, halia
•Tumis lagi 2 minit
•Masukkan asam keping dan kacau rata
•Tambah air asam jawa, kacau rata
•Masukkan pula santan & kacau rata
•Biarkan simmered dalam +- 5 minit, untuk kuah pekat
•Balance kan dengan air untuk kawal kepekatan
•Kentang kalau tak rebus siap siap, boleh masukkan terus masa ni, biar dia empuk sekali alang alang tengah simmer tu
•Kalau dah rebus siap siap, masukkan paling last sebab kita taknak dia hancur
•Season dengan garam & gula, balance kan sendiri rasa

*maksud simmer = reneh

4. GULAI DAGING

Hidangan : 5 orang
Prep time : 30 min
resepi gulai daging
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - Gulai daging
Bahan-bahan:
- 1/2 kg daging lembu | hiris (rebus sampai empuk dengan 3 cawan air)
- 100 g daging cincang (optional)
- 2 batang kayu manis | saiz sederhana
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 5 sudu besar kari daging
- 3 sudu besar kerisik
- 2 1/2 biji bawang merah besar | kisar
- 4 ulas bawang putih | kisar
- 2 cm halia | kisar
- 1 cm lengkuas | kisar
- 2 batang serai | titik
- 3 sudu besar cili pes
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu besar gula merah / melaka / nisan
- 2 keping asam keping
- garam
- air

Cara memasak:

•Rebus dulu daging, dengan sedikit halia & garam sampai empuk
•Option lain kalau taknak rebus pun takpe, tapi kena simmer kan daging tu lama sikit sampai dia lembut
•Okay sambung balik, tumis rempah beradik (lawang, kayu manis, cengkih, pelaga) sampai naik bau
•Masukkan semua bahan kisar yang lain bersama serai & tumis sampai pecah minyak & naik bau
•Rempah kari tu mix kan sekali dengan cili pes, kacau rata dalam bowl untuk kita jadikan base/pes gulai ni
•Masukkan rempah kari yang dah mix, tumis lagi hingga pecah minyak
•Pakai minyak banyak sikit nak tumis ni, jangan risau habis masak minyak boleh dibuang kalau tak bahan tumis tak masak perfectly
•Kalau taknak rebus daging asing, masa ni dah boleh masukkan daging, tambah air dan biarkan mereneh
•Tambah kerisik, asam keping. Season dengan gula & garam
•Biarkan mereneh 2 min
•Kalau yang dah rebus daging siap siap tu, masukkan daging tu sekali dan air rebusan masa ni, biar air reneh kejap untuk berapa minit sampai pekat
•Tutup api, siap

5. AYAM KURMA

Hidangan : 8 orang
Prep Time : 25 min
resepi ayam kurma
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - ayam kurma
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 biji bawang merah besar | kisar
- 2 cm halia | kisar
- 1 ulas bawang merah besar | hiris
- 4 ulas bawang putih | hiris
- 1 biji besar bawang holland | belah empat (optional)
- 2 biji kentang besar | dadu besar
- 2 batang kayu manis | saiz sederhana
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji pelaga
- 3 sudu besar rempah kurma
- 1 cawan santan pekat
- 2 sudu kecil kerisik (optional)
- 2 keping asam keping (optional)
- air
- garam
- gula

Cara Memasak:
•Macam biasa, tumis rempah beradik tu dulu sampai naik bau
•Masukkan bahan kisar, tumis sampai pecah minyak
•Tambah kerisik & asam keping, kacau rata
•Masukkan santan + air, kemudian kentang (kalau belum direbus)
•Biarkan mereneh dalam 5 min
•Season dengan garam, gula
•Masukkan bawang yang dah hiris & belah tadi, biarkan 1 min & tutup api
•Kentang yang dah rebus awal awal boleh masukkan sebelum tutup api

6. ASAM REBUS

Hidangan : 3 orang
Prep Time : 20 min
resepi asam rebus
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - asam rebus
Bahan-bahan:
- 3 keping besar ikan tenggiri (preferable) @ any fish
- 4 sudu besar pes cili
- 2 cm kunyit hidup | kisar
- 1 biji bawang merah besar | kisar
- 2 ulas bawang putih | kisar
- 1 tangkai daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan | belah dua
- 2 keping asam keping
- 1 sudu teh belacan
- 5 biji bendi sederhana
- 3 keping nanas potong
- 4-6 gelas air
- garam

Cara Memasak:
•Ni adalah asam pedas versi healthy food
•Simple, tambah semua bahan yang dikisar + cili pes bersama air
•Rebus hingga air mendidih
•Masukkan pula asam keping, bunga kantan + daun kesum, kacau rata, biarkan mendidih 1 min untuk produce flavour
•Bila dah naik bau, masukkan ikan + nenas + bendi
•Season dengan garam, biarkan didih selama 1 min dan terus tutup api

7. ASAM PEDAS

Hidangan : 4 orang
Prep Time : 25 min
resepi asam pedas
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - asam pedas
Bahan-bahan:
- 4 keping besar ikan tenggiri @ any fish
- 1 biji besar bawang merah | kisar
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 2 cm kunyit hidup | kisar
- 7 sudu besar cili pes
- 2 cm halia | kisar (optional)
- 2 tangkai daun kesum
- 2 gelas air
- 1 gelas air asam jawa | 2 sudu besar asam jawa (bancuh)
- 5 biji bendi sederhana
- 1 biji sawi jeruk @ lobak jeruk (optional)
- 1 sudu teh belacan
- 2 biji tomato | belah empat (optional)
- 2 batang serai | titik (optional)
- 2 kuntum bunga kantan

Cara memasak:
•Mula dengan tumiskan bahan kisar + cili pes + belacan + serai
•Bila dah pecah minyak tumiskan sekali daun kesum, enriching flavour daun kesum tu, 2 min
•Season dengan garam
•Tambah air asam jawa & kacau rata
•Tambah air sikit sikit, ikut kepekatan yang korang prefer
•Masukkan 2 kuntum bunga kantan, biarkan didih, 2 min
•Akhir sekali, masukkan ikan + tomato + sawi jeruk, 3 min, tutup api

8. MASAK KICAP

Hidangan : 8 orang
Prep Time : 25 min
resepi masak kicap
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - masak kicap
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 batang kayu manis sederhana
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 1/2 biji besar bawang merah | kisar
- 2 sudu besar pes cili
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 2 cm halia | kisar
- 1/4 cawan kicap manis
- 5 sudu gula melaka/merah/nisan
- air
- garam
- 1 biji sederhana bawang holland | hiris bulat (hiasan)

Cara Memasak:
•Tumiskan rempah beradik dulu, hingga naik bau
•Tambah bahan kisar + cili pes & tumis sampai pecah minyak
•Tambah kicap manis & kacau rata
•Season dengan gula + garam
•Masukkan air, biarkan sampai didih
•Masukkan ayam, biarkan sampai masak (selalu dalam 5-10 min)
•Akhir sekali, masukkan hirisan bawang holland dan terus tutup api
•Resepi ni kena lebihkan gula sikit sebab untuk dapatkan rasa lemak manis dia

9. RENDANG

Hidangan : 8 orang makan
Prep Time : 35 min
resepi rendang
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - rendang
Bahan-bahan:

Bahan kisar:
- 3 biji besar bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 4 cm kunyit hidup
- 3 batang serai
- 6 cm halia
- 6 cm lengkuas

Bahan Masak:
- 1 ekor ayam
- 2 cawan santan pekat
- 3 sudu besar kerisik
- 2 helai daun kunyit | hiris
- 1 biji besar bawang merah | hiris
- 4 ulas bawang putih | hiris
- 2 batang serai | titik
- 2 keping asam keping
- garam
- gula merah/melaka/nisan

Cara Memasak:
•Tumis kan semua bahan yang dikisar, hingga pecah minyak & naik bau
•Tambah kerisik + bawang merah + putih + serai + asam keping
•Kacau rata dan biar selama 3 min
•Season dengan garam + gula, kacau rata
•Tambah ayam + santan, biarkan mereneh sampai kering sikit
•Jangan terlampau lama nanti ayam boleh hancur (biasa dalam 5-10 min)
•Guna api kecil sahaja
•Tambah daun kunyit, kacau rata, tutup api

10. AYAM PERCIK

Hidangan : 8 orang
Prep Time : 1 hour
resepi ayam percik
10 Resepi Umum Lauk Pauk Melayu - ayam percik
Bahan-bahan:

Ayam:
- 1 ekor ayam
- 4 ulas bawang putih | titik
- 2 cm halia muda | titik
- 4 batang serai | titik
- garam

Kuah:
- 2 cawan santan pekat
- 2 cm halia | kisar
- 2 biji bawang merah besar | kisar
- 4 batang serai | kisar
- gula
- garam

Cara memasak:
•Mulakan dengan rebuskan ayam
•Air + halia + bawang putih + serai
•Didihkan dulu, baru rebus ayam
•Separuh masak sahaja (3 min)
•Masukkan bahan yang dikisar dan tumis tanpa minyak, 2 min
•Guna non stick pan untuk mudahkan tumis
•Tambah santan, biarkan reneh sampai sedikit kering
•Season dengan gula + garam
•Season gula lebih sikit, sebab nak manis manis pada kuah
•Bila rasa dah balance & bahan tumis semua dah masak, tutup api
•Ayam yang direbus tadi dibakar atas grill, kuah percik tu pula direnjis from time to time atas ayam tu sambil dibakar
•Percik paling sedap adalah bila ayam tu dibakar dengan arang.

You May Also Like

5 comments

  1. Kecur air liur abam kie. Yummy..

    ReplyDelete
  2. for me paling senang nak buat masak kicap la yg lain kirim salam dulu..haha

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa. dah la tgk time pukul 4 pg. huhuhu. lawa blog kc skrg nohh

    ReplyDelete
  4. Suka semua menu diatas kecuali ayam percik.. Tak berapa minat.. Kikiki..

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p