tips tingkatkan trafik blog #6

by - January 18, 2017
Yeayyy yeay! Tips tingkatkan trafik blog dah sampai yang keenam dah! Maaf ye, semalam saya cuti daripada tulis entri berkaitan tips tingkatkan trafik blog ni haha. Okay tanpa buang masa, jom!

tips tingkatkan trafik blog #6


tips tingkatkan trafik blog #6
tips tingkatkan trafik blog #6
tips keenam: 
blog guna Responsive Template


Apa itu Responsive Template?

Responsive Blogger Templates help to blog elements automatically adjustable with the various user's devices like laptops, tablets, mobiles, etc. 100% Responsive Blogger Templates design help your readers to gain access to your blog/website on any device.

When we talk about responsive website templates, we talk about a website layout that is coded so as to respond to the current device that is being used by the person viewing the template online. If a person is currently using a smartphone to view your website, the CSS (Cascading Style Sheet) uses the preset styling for that devices viewport size.

Haa tu lah maksud responsive template yang sebenar yang saya dapat dari Internet haha. Maksudnya.. kalau kita apply responsive template di blog atau website kita, layout blog kita akan berubah-ubah mengikut current devices yang pengunjung guna. Haaa lebih kurang macam tu lah maksud dia haha.

Ada apa dengan Responsive Template?

Responsive template ni digalakkan untuk guna sebab dia ada ciri-ciri yang bagus untuk blog. Antara ciri-ciri nya :

  • Responsive,
  • SEO Friendly (SEO ready),
  • Mobile friendly,
  • Ads ready,
  • Minimal,
  • Simple design,
  • Fast loading,
  • clean layout,
  • Drop Down Menu,
  • Social Bookmark Ready
& macam-macam lagi. Semuanya ni somehow somewhat mempengaruhi trafik blog/website kita.

Website yang menyediakan Free Responsive Blogger Templates:

Sora Templates, Gooyabi Templates, Odd Themes & banyak lagi. Search je kat Google - free responsive templates /  free responsive website template / free responsive blogger templates / responsive templates, nanti ada la keluar banyak pilihan. Macam template saya ni, saya ambil dari Sora Templates.

free responsive templates
tips tingkatkan trafik blog #6
free responsive blogger templates
tips tingkatkan trafik blog #6


2 perkara penting kena buat selepas apply Responsive Template dalam blog:

1. Jadikan SEO Blog 100% (boleh baca di SINI tentang SEO blog 100%)
2. Masukkan code Google Analytic (GA) dalam edit HTML blog (kalau ada GA)

ATAUpun, kalau takut-takut kan.. cuba buat satu blog tipu-tipu lepastu apply Responsive Template dekat blog tu. So, kalau ada salah atau nak main-main susun layout kat situ pun tak jadi apa. Hahaha.

AMARAN!

1. Sebelum nak download Responsive template ke blog, pastikan backup/restore dulu template lama kita untuk safety (supaya kalau kita tak suka template baru, kita boleh masukkan balik template lama)

tips tingkatkan trafik blog #6
backup/restore template
2. Mungkin pada permulaan penggunaan Responsive Templates, trafik blog kita akan menurun. Tapi takpe, don't worry. Teruskan istiqamah buat entri setiap hari + ping entri semua. Nanti lama-lama trafik blog akan naik semula. Malah lagi tinggi daripada yang sebelum-sebelum ni InshaaAllah.

Dulu-dulu saya pakai Custom Template blogger yang biasa je. Tapi lepas join AFB (dulunya EFG), saya belajar tentang Responsive Template. Di AFB, saya belajar macam mana cara nak download, macam mana cara nak apply template dalam blog, macam mana nak edit dan sebagainya. So, thanks to AFB! Hehe.

Pada sesiapa yang nak join AFB Network, pendaftaran ahli baru AFB untuk batch kedua kini dibuka. Kalau berminat nak join, boleh whatsapp saya 0172008642 atau ketua AFB kak irra 0133560192.

Kelebihan join AFB boleh ushar di SINI.

Okay, that's all for today. See you when I see you next! Daaa~

Baca juga:

You May Also Like

8 comments

  1. Saya banyak tak tau.
    SEO pun saya tak tau.

    ReplyDelete
  2. Dulu mai tak suka responsive template, skrg dh jatuh hati... KC, hadiah dh post tauuu. hihihi.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..terima kasih tau...apa yang dikongsi menjadi ilmu buat kak PC yang masih hijau dalam duia blogger ni.. :) syukur..

    ReplyDelete
  4. Kak Sue pun baru je tukar responsive template nie..rasa macam kemas sikit blog akak..ehehe..anyway TQ for sharing Cikgu Comel ;)

    ReplyDelete
  5. Terbaik.. Terima kasih atas tips.. memang tak best kan kalau takda trafik, rasa macam krik2 je.. haha

    ReplyDelete
  6. Pakai blog dengan template responaibe memang mesra mata
    .
    Jadi pelawat pun suka baca
    .
    😃

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p