19 COMMUNITY GOOGLE+ & CARA PING ENTRY DI GOOGLE+ & APA KELEBIHANNYA - sayidahnapisahdotcom 19 COMMUNITY GOOGLE+ & CARA PING ENTRY DI GOOGLE+ & APA KELEBIHANNYA
LightBlog

19 COMMUNITY GOOGLE+ & CARA PING ENTRY DI GOOGLE+ & APA KELEBIHANNYA

19 GROUP GOOGLE+ & CARA PING ENTRY DI GOOGLE+ & KELEBIHAN GOOGLE+


Assalamualaikum.

Jom saya kongsi ilmu tentang google+ yang mungkin orang tak tahu.


 Macam mana kita nak tengok group community g+ seseorang blogger tu join?


Caranya pergi profil g+ blogger tesebut.



GROUP GOOGLE+


Dan lihat di bahagian Posts beliau. Dan lihat Communities beliau. Dari situ kita boleh tahu berapa banyak dan apakah group community g+ yang beliau telah join. Nak tahu dengan lebih lanjut satu-satu community g+ tersebut, klik sahaja nama group tersebut atau klik jumlah communities.



GROUP GOOGLE+


Setelah klik jumlah communities, terpaparlah semua community g+ yang blogger tersebut join.


GROUP GOOGLE+

Di bawah communities yang blogger tu join, kita boleh mencari community g+ yang lain untuk kita join. 

GROUP GOOGLE+

Ini adalah 19 group community g+ yang saya join:


3,253 members - 2 all Bloggers! Promote your Blog here!

2,168 members - Olive Garden

81 members - Blogger Buddyz

420 members - G+ Malaysia

2,534 members - Sembang Blogger...

27 members - Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

4,968 members - Blogging

213 members - Kelab Blogger OHSEM!

31,726 members - Blogger Community on G+

7,163 members - Kelab Blogger Malaysia

76,687 members - Blogging

53,081 members - WeChat Malaysia

186,293 members - Indonesia

32,607 members - Blogger Talk

40,727 members - Blog Community

832,618 members - I LOVE ISLAM

9,213 members - Blogger Community

97,175 members - Running Man


Haaaa.. Dah join semua bagai, lepastu nak buat apa? Apa fungsi kita join kalau tak manfaatkannya kan? Jadi, selepas kita join, kita ping lah entri kita di group community g+ yang kita dah join tu.

Caranya bagaimana? Caranya mudah sahaja cik abang cik adik cik akkak.


Cara Ping Entry di g+


1) Dashboard blog --> Posts --> Klik "Share" di entri mana yang kita mahu ping tersebut.


CARA PING ENTRY DI GOOGLE+

2) Akan keluar seperti ini. Kemudian, klik public,following,friends semua tu kecuali group community g+ kerana group g+ kena share satu-satu secara berasingan. 

CARA PING ENTRY DI GOOGLE+

3) Dah habis klik semua tu, klik Share.

CARA PING ENTRY DI GOOGLE+

4) Dan untuk group community g+.. Kita klik group g+ tersebut dan klik Replace dan kemudian Share.

CARA PING ENTRY DI GOOGLE+


Dan begitulah seterusnya untuk group g+ yang lain :)

Terus terang cakap, kekadang saya tak ping pun di g+ ni sebab kekangan masa dan juga kekadang sebab malas muehheehe. Tapi kebiasaanya saya share la di g+ ni kerana bagi pendapat saya, ianya membantu serba sedikit meningkatkan PV dan trafik blog. 

Tambahan lagi, kita haruslah ping entri yang berkaitan dan sesuai dengan group g+ kita nak ping tu. Contohnya group g+ I LOVE ISLAM. Jangan lah ping entri Running Man di I LOVE ISLAM tu pula. Jangan nak buat lawak hambar sangat lah ye. Sebaliknya, hanya entri yang berunsur islamik atau mengandungi pengajaran sahaja kita ping di group g+ I LOVE ISLAM tersebut. Pahe dop apa yang saya cuba sampaikan ni? :p

Okay rasanya, setakat itu sahaja. Segala persoalan boleh email saya di sayidahsuperb@ymail.com atau utarakan sahaja di ruangan komen di bawah.

Selamat mencuba semua! :)

Wassalam :)

Entri menarik !

30 group blogger di Facebook untuk ping entri (klik SINI)

Ping entri ke semua facebook group dengan satu klik (klik SINI)

Tutorial letak linkwithin di dalam blog (klik SINI)

Kelebihan babab.net & Cara memasangnya (klik SINI)

Entri tersenarai dalam artikel popular babab.net (klik SINI)

Tutorial letak bloglist dalam blog (klik SINI)

Kebaikan SEO & Cara mendapatkan SEO blog 100% (klik SINI)

Post a Comment

9 Comments

  1. Nice entry and thanks for sharing KC...

    ReplyDelete
  2. Sangat membantu. Terima kasih! :)

    ReplyDelete
  3. Wah...ilmu berguna ni...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. terima kasih KC... List ni yang Bonde cari...
    Muah ciked

    ReplyDelete
  5. baru hari ni dapat baca betul2 step by step.. haritu citer2 kat tG tak paham sangat... hehheheheee...

    Thanks KC share info ni.... nak gi buat jap... tQ so muchhh...!!
    muaaahhhh KC bebanyakkk... ;)

    ReplyDelete
  6. oo, baru tahu cara ini. Biasanya guna cara lain

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p