tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)

by - January 25, 2017
Wahhh gitu~ tips tingkatkan trafik blog FINALE gituww hhaha. Dah macam episod k-drama dah ada finale ni. Seperti yang saya katakan di tajuk, series 'tips tingkatkan trafik blog' ni dah sampai ke penghujungnya dan entri ni adalah yang terakhir. So.. apa tips yang terakhir?

tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)
tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)
cilok image Naruto hahaha

tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)


Tips ketujuh: BLOGLIST


Bloglist yang kita selalu nampak kat sidebar atau bawah blog tu kan? Haa yang tu lah. Blog kita berada di bloglist blog lain tu lah antara benda yang boleh tingkatkan trafik blog kita. Kalau tak banyak, sikit mesti ada.

Saya ni antara jenis yang kalau pergi blog orang, mesti ushar bloglist blog tersebut juga. Ushar ada tak tajuk-tajuk menarik yang boleh dibaca. Ataupun ushar ada tak blog saya terselit kat bloglist dia hahahaha.

tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)
tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)
Macam mana nak tempatkan blog kita ke dalam bloglist blogger lain?

1. Join segmen bloglist 
2. Join giveaway yang hadiahnya bloglist
3. Exchange bloglist (kita masukkan blog dia dalam bloglist kita, dia masukkan blog kita dalam bloglist dia. win-win situation)

Di atas ni antara cara paling mudah lah kalau nak masukkan blog kita dalam bloglist orang. Saya biasa buat yang no.1 dan no.2 tu. Dan juga pernah buat no.3 tu haha. 

Ada cara lain tak selain bloglist?

AFB FEEDS.

tips tingkatkan trafik blog #7 (finale)
AFB FEEDS
AFB FEEDS ni lebih kurang macam bloglist. Tapi dia lagi special. 

Konsep AFB Feeds: satu blog akan memaparkan (minimum) 5 entri terkini blog AFB lain secara AUTOMATIC SCHEDULE FEED. Setiap hari feed akan bertukar sesama ahli AFB secara AUTOMATIK. AFB Feeds ni akan diletak di bahagian atas blog.

Tak faham?

Okay cuba tengok di sudut atas blog saya. Ada tak jumpa AFB Feeds? Okay cuba klik salah satu entri situ. Anda akan dibawa ke entri tersebut (entri blog ahli AFB). Kemudian, tengok pula ada tak AFB Feeds di blog ahli AFB tersebut? Kalau ada, klik pula salah satu entri di situ. Anda akan dibawa ke entri tersebut (entri blog ahli AFB lain pula). Dan seterus seterusnya macam tu juga. 

Maksudnya, semua ahli AFB ada AFB Feeds ni dan akan bertukar-tukar feed secara AUTOMATIK setiap hari.

Tak faham lagi? 
Atau nak join AFB?

Boleh whatsapp saya di 0172008642 atau ketua AFB kak irra (www.irrayyan.com) di 0133560192

Faedah-faedah or advantages join AFB:


  • promote blog dalam kalangan AFBians (meningkatkan trafik UV PV blog)
  • kembangkan network blogger yang positif 
  • ketahui lebih mendalam tentang ilmu blog (SEO blog, SEO entri, template responsive, Adsense, Google Analytics)
  • ada medium untuk memberi dorongan dan nasihat berblog (boleh bertukar-tukar pandangan&pendapat)

Okay itu sahaja tips yang saya kongsikan untuk harini. Dan seperti yang saya katakan.. series TIPS UNTUK TINGKATKAN TRAFIK BLOG ni akan berhenti pada harini. Mungkin pada masa lain saya akan buat series yang lain pula. 

Korang nak series entri apa pula? Korang nak saya buat entri apa yang berkaitan dengan blog? Boleh buh cadangan di kotak komen di bawah hehehe. Saya cuba usahakan :)

Okay daaa~!

You May Also Like

22 comments

  1. untuk AFB Feeds ada sebarang bayaran dikenakan ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh whatsapp saya di 0172008642 untuk tahu maklumat lanjut :)

      Delete
  2. wow..semenjak ni selalu update blog (^_^)hehe

    ReplyDelete
  3. nice tips. jum exchange link dengan blog picisan amer haha

    ReplyDelete
  4. wow dah finale, nasib join AFB never ending story kan cik KC

    ReplyDelete
  5. Alah dah habis siri tingkatkan trafik blog ni
    .
    Syok Maznee baca.
    .
    😃

    ReplyDelete
  6. Best juga kalo dpt join AFB feeds ni..:D

    ReplyDelete
  7. dah final dah huhuhu. elsa dah wasep sis :)

    jom tengok senarai hadiah ga elsa
    http://elsaalicious.blogspot.my/2017/01/senarai-hadiah-sponsor-giveaway-happy.html

    ReplyDelete
  8. nice info.. sgt brguna untuk sy blogger baru.. :D

    p/s : hi... sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..

    Kenapa Allah Ciptakan Neraka?

    ReplyDelete
  9. perangai kita serupa la . suka tgk bloglist . mana tau kot2 terselit

    ReplyDelete
  10. Okey, done masukkan awak dalam bloglist lepas baca kesemua tips nih. Kihkih. Gigih bukak dari yg first smpai final nih. Terima kasih sangat2! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh terima kasih sudi masukkan blog kita dalam bloglist awaaa hehehe. sama sama by the way :)

      Delete
  11. Tak pernah tahu pun semua ini..harini baru tahu..tq for the sharing

    ReplyDelete
  12. Tips yang sangat bagus untuk blogger. Tq

    ReplyDelete

Silakan comment. Jangan malu, jangan segan yew :p